Terugblik Drijvend Watercafé: leren om het tij te keren

http://watercafé-waterweek-paviljoen.
03 november 2017  Laatste update: 15 maart 2023

 

Wat leren een zeiler, een surfer en een weerman ons over waterbeheer? Nou, dat het door klimaatverandering nu al vaker stormt of giet. En dat we zelf veel kunnen doen om het tij te keren. In het kort was dat de les die de bezoekers van het Drijvend Watercafé Rotterdam meekregen op woensdag 25 oktober 2017. Het Drijvend Watercafé was een gezamenlijk initiatief van de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland en maakte deel uit van de Week van Ons Water.

Week van ons water

“De Week van Ons Water is voor de provincie een uitgelezen kans om een breder publiek te betrekken bij het waterbeheer. Samen met onze partners zoals waterschappen en drinkwaterbedrijven doen we wat nodig is voor veilige dijken, droge wegen en voldoende kwalitatief goed drink- en oppervlaktewater. We hebben ook inwoners en bedrijven nodig om dit in de toekomst te kunnen blijven garanderen”, aldus gedeputeerde Rik Janssen.

Vijf over twaalf

Het Drijvend Watercafé werd gehouden op een prachtige locatie midden in Rotterdam: het Drijvend Paviljoen in de Rijnhaven. Bezoekers waren geïnteresseerde Rotterdammers, studenten, professionals. Stefan Coppers, on board reporter van team Brunel vertelde aan de hand van beelden het spectaculaire verhaal van de Volvo Ocean Race 2014-2015.

Freestyle surfer en Waterambassadeur Davy Scheffers liet een foto zien van een tropisch strand dat bezaaid lag met plastic met als boodschap dat we onze kwetsbare ecosystemen móeten beschermen. Weerman en klimatoloog Reinier van den Berg benadrukte dat het in elk geval ‘Vijf over twaalf’ is als het gaat om klimaatverandering.

Extra kosten

Vervolgens gingen de discussies over vragen als: Wat kunnen we doen om de negatieve gevolgen van klimaatverandering, zoals hoosbuien en overstromingen, te voorkomen? Zou ‘duurzaamheid’ niet gewoon een vak op school moet worden? Moeten we nu onze leefstijl rigoureus omgooien, of zijn er moderne technieken waarmee we het tij kunnen keren? Wat hebben we eigenlijk over voor een goede bescherming tegen hoogwater en stortregens? Mag dat een tientje extra belasting per maand kosten? En is dat wel genoeg? Wat nu als het €100 per maand kost? Of nog meer?

Slimme combinaties

Een definitief antwoord kwam er niet. Wel werd duidelijk dat goed waterbeheer niet alleen geld hoeft te kosten, maar dat er ook economische kansen liggen. Een nieuwe generatie waterbeheerders kan die kansen verder gaan verzilveren. Waarmee we weer terug zijn bij de noodzaak van goed onderwijs over duurzaamheid, klimaat en waterbeheer.

(Deze tekst en de foto is afkomstig uit de nieuwsbrief van de Provincie Zuid-Holland. Meer foto’s zijn te vinden in het fotoalbum van het Watercafé.)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter