Pilot rond recycling end-of-life-boten gestart

http://end-of-life-boten-recycling
05 januari 2018  Laatste update: 15 maart 2023

 

Uniek voor Nederland, zo noemt Cora Burger van Demacq Recycling International in Moerdijk het pilotproject waarin de mogelijkheden worden onderzocht om weesboten, of end-of-life-boten, een tweede leven te geven. Dat kan middels recycling, maar ook bijvoorbeeld door deze op te knappen. De pilot moet kennis opleveren om tot een rendabele oplossing voor het weesboten-probleem te komen.

End-of-life boten

Het aantal verlaten weesboten wordt volgens onderzoek de komende jaren steeds groter. Boten zonder economische waarde die door de eigenaren in havens of grachten worden achtergelaten en op rekening van de vaarwegbeheerder of havens moeten worden opgeruimd. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa leeft het probleem, zo bleek in oktober al tijdens het NIWE-overleg. Momenteel liggen er zo’n 6.000 weesboten her en der in ons land, de komende jaren zou dat aantal kunnen oplopen tot 35.000, zo bleek in 2015 uit onderzoek van Waterrecreatie Advies BV.

end-of-life-boten weesboten recyclingThermoharde composieten

Lange tijd was vooral het recyclen van polyester het probleem, maar daar is verandering in gekomen. Cora Burger van Demacq Recycling vertelt in het decembernummer van HISWA Magazine over de pilot, waarbij HISWA Vereniging nauw is betrokken. “Sinds 2016 beschikt Demacq in Moerdijk over een grote verwerkingsinstallatie voor thermoharde composieten.” In deze installatie verwerkt het bedrijf naast polyester van boten ook de toenemende voorraad versleten wieken van windmolens.

Versnipperen

De installatie versnijdt de grote stukken polyester tot snippers die vervolgens weer kunnen worden hergebruikt voor nieuwe producten. Vorig jaar werd de eerste damwand van gerecycled polyester geplaatst. Momenteel wordt samen met een architect gewerkt aan meubels van gerecycled composiet (zie ook bovenstaande foto’s), wordt in Friesland een brug ontwikkeld van hetzelfde materiaal en werkt Hogeschool Windesheim aan een keerwand voor een brug in Groningen.

Oplossing

“Het verwerkingsproces van thermoharde composieten hebben we goed in de vingers, dat is geen onderwerp van deze pilot. We willen kijken hoe we onze kennis en kunde kunnen inzetten om tot een bruikbare oplossing voor deze boten te komen.” vervolgt Cora Burger. Het proces werkt als volgt: Havens, gemeentes of booteigenaren kunnen een aanvraag doen om weesboten op te ruimen, Demacq zal ter plekke een inspectie uitvoeren en advies uitbrengen. Na akkoord worden de boten opgehaald en start de recycling.

Uniek voor Nederland

De pilot wordt samen met een metaalverwerker uitgevoerd. Deze scheidt de verschillende materialen in afvalstromen van staal, polyester, hout, RVS en stof. Het metaal wordt direct verwerkt, het polyester gaat naar Demacq en de overige afvalstromen naar andere verwerkers. “Dit proces is een beproefde methode. Nieuw is dat we het nu voor het eerst gaan toepassen op boten, waardoor die volledig gerecycled kunnen worden. Dat is uniek voor Nederland.” aldus Burger.

Opknappen

Overigens gaan niet alle boten door de shredder, er wordt als onderdeel van de pilot ook gekeken naar de mogelijkheden om boten of onderdelen te hergebruiken, op te knappen en weer te verkopen. Als de eerste tientallen boten verwerkt zijn, hoopt Demacq meer inzicht in de kosten en restwaarden te hebben en eindigt de pilot.

(Bron artikel en foto’s: HISWA Magazine december 2017)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter