Sluis en brug Rustenburg ook komende zomer door vrijwilligers bediend

http://vrijwilligers%20sluis%20rustenburg
16 januari 2018  Laatste update: 15 maart 2023

 

Dankzij de inzet van vrijwilligers konden de sluis en de brug van Rustenburg in de zomer van 2017 ruimer worden opengesteld. Dat is het afgelopen jaar zo goed bevallen dat hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Recreatieschap Westfriesland ook komende zomer vrijwilligers inzetten voor de bediening van de sluis en brug.

Vaarroute door de week open

De vrijwilligers maken het mogelijk om de vaarroute van Alkmaar richting Hensbroek – Obdam ook op doordeweekse dagen open te stellen voor de recreatievaart. Voorheen werd de sluis alleen in de weekenden bediend door het hoogheemraadschap. Afgelopen oktober werd de nieuwe werkwijze geëvalueerd, en het is alle partijen zo goed bevallen dat de vrijwilligers ook komende zomer doordeweeks de brug en sluis zullen bedienen. Ook de vrijwilligers zijn enthousiast: na een oproep hebben zich meer dan voldoende kandidaten aangemeld. Het Recreatieschap verzorgt samen met de gemeente Koggenland de opleiding tot brug- en sluiswachter en het vereiste BHV-diploma. Voor veilig schoeisel en kleding is ook gezorgd.

Enthousiaste reacties

Directeur Karel Schoenaker van het Recreatieschap: “Van de vrijwilligers hoorden we enthousiaste verhalen over hun ervaringen met de recreatievaarders. Die waren aangenaam verrast dat ze nu ook doordeweeks de brug en de sluis konden passeren en de route naar Opmeer en Verlaat nu ook goed bereikbaar was.” RTV Noord-Holland maakte afgelopen zomer onderstaande reportage over de openstelling van de sluis en het enthousiasme waarop de sluiswachters kunnen rekenen.

Vanaf 16 april

De vrijwilligers bedienen de sluis van 16 april tot 16 oktober van maandag tot en met vrijdag tussen 10 en 12 en tussen 14 en 17 uur. Het hoogheemraadschap bedient de sluis op zaterdag, zon- en feestdagen tussen 10 en 19 uur. Door de ruimere openstelling van de sluis zijn de aangrenzende gebieden Alkmaar, Laag-Holland en de Noordkop voor de recreatievaart ook beter bereikbaar geworden.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter