De Doerakclub wint Nationale Motorbootvaren Prijs 2017

http://Nationale%20Motorbootvarenprijs%20doerakclub
09 februari 2018  Laatste update: 15 maart 2023

 

De jury van de Stichting Bevordering Motorbootvaren heeft bij de opening van Boot Holland de Nationale Motorbootvarenprijs 2017 toegekend aan de Doerakclub, die dit jaar haar 50-jarig bestaan viert.

Doeraks

De Doerakclub is in 1968 opgericht door de Eista werf in Nederhemert. Deze werf werd in de periode 1959-1981 een van de toonaangevende werven voor de pleziervaart met het inmiddels beroemde, eigenzinnige ontwerp van Dick Lafeber. Het succes was gebaseerd op goede vaareigenschappen, geringe diepgang, geringe doorvaarthoogte, een schip met veel ruimte, gebouwd tegen lage kosten, directe levering bij verkoop en daardoor voor een groot publiek aantrekkelijk. De Eista werf bouwde ongeveer 2500 Doeraks, maar overleefde de gevolgen van de oliecrisis in de zeventiger jaren niet. In 1993 is de bouw van de Doerak door een andere werf weer ter hand genomen.

Doerakclub

De Doerakclub is de laatste jaren behoorlijk gegroeid en heeft op het ogenblik ongeveer 500 leden. Men organiseert gezamenlijke vaartochten, wisselt ervaringen uit, ondersteunt de leden met technisch advies en organiseert samenkomsten buiten het vaarseizoen. In augustus 2018 viert men het 50-jarig bestaan met een vijfdaagse lustrumfeest. In de haven van de WSV Doeshaven worden dan meer dan 100 Doeraks verwacht.

Populair

De jury heeft bij haar beoordeling het volgende in overweging genomen. In de eerste plaats het feit, dat het ontwerp en daarmee samenhangend de prijstelling van de Doerak zo belangrijk zijn geweest voor het populariseren van het motorbootvaren in Nederland. Het is een belangrijke verdienste van de leden van de Doerakclub, die nu geheel door vrijwilligers in stand wordt gehouden, dat zij dit varend erfgoed in de vaart houden. Het is een van de grootste merkenclubs van Nederland, zo niet de grootste. En voor de jury is het 50-jarig jubileum een extra reden geweest om de prijs toe te kennen aan deze club.

Nationale Motorbootvaren Prijs 2017

Het aantal inzendingen voor de Nationale Motorbootvaren Prijs 2017 was bevredigend en gevarieerd. De prijs is op 9 februari uitgereikt tijdens de opening van Boot Holland in Leeuwarden daartoe in de gelegenheid gesteld door het beursmanagement. De voorzitter van de Stichting Bevordering Motorbootvaren, Oluf van Oosterom, toonde zich daarvoor tijdens zijn toespraak bij de prijsuitreiking zeer erkentelijk.

(headerfoto via website Doerakclub)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter