Elektrische Botenparade in Friesland hoopt op plek in Guinness Book of Records

http://elfwegentocht-elektrische-botenparade-web
23 maart 2018  Laatste update: 15 maart 2023

Op 14 juli wordt in Friesland geprobeerd een record neer te zetten voor de ‘grootste elektrische botenparade’. De botenparade maakt deel uit van de Elfwegentocht Parade, die een periode van 14 dagen fossielvrij transport in Friesland zal afsluiten.

Elektrische Botenparade

De organisatie van de Elfwegentocht nodigt alle elektrische boten, maar ook zeilboten, zonneboten, roeiboten, kano’s, suppers en vlotten uit om deel te komen nemen aan de botenparade. Het streven is om een officieel wereldrecord in het Guinnes Book of Records te noteren. In mei hoort de organisatie welk aantal gehaald moet worden om het record te vestigen.

De parade is bedoeld om aandacht te vragen voor fossielvrij varen en sluit een driedaagse Elfvaarwegentocht af. Deze voert van Overijssel naar Friesland en onderweg worden diverse activiteiten georganiseerd. Meer infromatie en aanmelden kan via elfwegentocht.nl/water.

Elfwegentocht

De Elfwegentocht wordt dit jaar voor het eerst gehouden. De actie is bedoeld om aandacht voor fossielvrij transport, over de weg en het water, te vragen en maakt deel uit van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Van 1 t/m 14 juli 2018 zal de provincie Friesland fossielvrij gaan reizen. 50.000 studenten en ruim 100 Friese gemeentes en bedrijven doen al mee. Er worden extra laadpalen geopend, net als groene tankstations, liftplekken en overstapstations bij de grote invalswegen. Arriva en de NS helpen met extra openbaar vervoersopties. Basis- en middelbare scholen strijden met elkaar in zelfgemaakte duurzame vervoersmiddelen tijdens estafettes en in Leeuwarden worden solarbootraces gehouden. Het worden twee weken feest zonder een druppel diesel of benzine!, aldus het persbericht.

Elfwegentocht Parade

De afsluitende parade op 14 juli bestaat uit een bonte stoet met duizenden fossielvrije voertuigen op de weg én in het water waar heel Nederland aan mee kan doen. Van solarboot tot waterstofauto tot skippybal, iedereen is welkom mits het voertuig geen fossiele brandstoffen verbruikt. Rijkswaterstaat sluit maar liefst 13 kilometer snelweg af voor de Elfwegentocht Parade. Op deze dag maakt Friesland wereldnieuws en moeten drie wereldrecords verbroken worden: de grootste stoet elektrische auto’s, elektrische voertuigen én elektrische boten.

Vorig artikel Volgend artikel