HISWA Vereniging: watersportsector kijkt vol vertrouwen naar seizoen 2018

http://watersportindustrie-2018-hiswa-web
13 maart 2018  Laatste update: 15 maart 2023

 

Na een positief afgesloten 2017 kijken ondernemers in de watersportindustrie vol vertrouwen naar het watersportseizoen van 2018. Dat blijkt uit de meest recente conjunctuurmeting die HISWA Vereniging, brancheorganisatie van de watersport, elk kwartaal onder al haar leden verricht.

In de lift

Sinds begin 2016 zit de watersportsector in de lift door stijgende omzet, groeiend ondernemersvertrouwen, de een vollere orderportefeuille en meer vacatures. Het optimisme was in 2017 al merkbaar: de omzet in de watersportsector groeide dat jaar met 1,0%. Geen forse groei, maar tot en met 2015 had de sector nog te maken met een jaarlijkse daling.

2017

Exporterende bedrijven zoals de superjachtbouwers en de toeleveranciers deden het in 2017 het best. Maar ook dealers, watersportwinkels en importeurs van motoren en de verhuur draaiden redelijk goed. Het aandeel online verkopen nam toe. Werd in 2016 nog 18% van de omzet online gerealiseerd, in 2017 steeg dit naar 21,5%.
Jachthavens, jachtbouwers en jachtservicebedrijven rapporteerden in 2017 een omzetdaling. Echter de orderportefeuille van de jachtbouw is groeiende en de bezettingsgraden van de jachthavens stabiliseren zich.

Optimisme voor 2018

Vrijwel alle watersportondernemers die aangesloten zijn bij de brancheorganisatie zijn optimistisch voor 2018. 85% van de ondernemers verwacht een zelfde jaar als in 2017 of een verbetering. Bijna een kwart van de watersportbedrijven is naarstig op zoek naar personeel om deze verbetering te realiseren.
Geert Dijks, directeur HISWA Vereniging: “De watersport profiteert meestal wat later van de economische groei. We merken dat het ondernemersvertrouwen hoger is dan ooit en dat onze ondernemers meer vacatures hebben. Dat zijn signalen dat 2018 een jaar gaat worden van groei.”

Gebruikte boten populair

De markt voor gebruikte boten trekt eveneens aan. Zo werden in 2017 meer (duurdere) gebruikte boten verkocht. De jachtmakelaars die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging en de Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen (NBMS) sloten het jaar 2017 met positief resultaat af en zijn vol vertrouwen voor 2018. De vraag naar tweedehands boten nam afgelopen jaar toe, waardoor de prijzen ook stegen. Kostte in 2016 een gebruikt zeiljacht gemiddeld 64.000 euro, in 2017 gingen zeiljachten voor gemiddeld 81.000 euro van de hand. Motorjachten waren iets duurder: in 2016 kostte een motorjacht gemiddeld 78.000 euro, in 2017 liep dat op tot een bedrag van 112.000 euro. Ook wordt de tijd dat een jacht te koop ligt steeds korter. Een motorjacht lag ongeveer 352 dagen te koop en een zeiljacht deed er 282 dagen over om een nieuwe eigenaar te vinden.

Meer bezoekers HISWA Amsterdam Boat Show

De positieve trend lijkt ook op de HISWA Amsterdam Boat Show doorgezet. De organisatie meldt een toename van het aantal bezoekers, bijna 37.500. Dat is 7 procent meer dan het jaar ervoor. Ook merkten de exposanten een toegenomen koopbereidheid onder de bezoekers. Een eerste onderzoek laat zien dat vier op de tien bezoekers van de HISWA-beurs concrete aanschafplannen hebben voor het komende jaar. 27% heeft zelfs de intentie om naar aanleiding van het bezoek aan de HISWA een aankoop te doen van € 10.000 of meer, een ruime verdubbeling in percentage ten opzichte van vorig jaar, aldus het persbericht.

(Foto: HISWA Amsterdam Boat Show/media)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter