Nieuw Land, Nationaal Park in Flevoland in oprichting

http://nationaal-park-nieuw-land
28 maart 2018  Laatste update: 15 maart 2023

Als de regering ermee instemt, is Nederland binnenkort een nieuw Nationaal Park rijker. Markermeer, Marker Wadden, Trintelzand, Lepelaarplassen en Oostvaardersplassen vormen straks het eerste Nationaal Park in Flevoland, met de naam Nieuw Land.

Nieuw Land

Dat is tenminste de bedoeling van de provincie, die hiervoor een aanvraag heeft ingediend bij minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Als zij ermee instemt, vormen Markermeer, Marker Wadden, Trintelzand, Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen straks samen Nationaal Park Nieuw Land. De natuur krijgt er de ruimte, bezoekers zijn welkom en er is alle gelegenheid voor wetenschappelijk onderzoek en experiment, aldus de provincie.

Vijftig jaar droog

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de laatste polder, Zuidelijk Flevoland, droogviel en honderd jaar geleden dat het parlement de Zuiderzeewet aannam die de drooglegging van de IJsselmeerpolders regelde. Voor de betrokken overheden en natuurorganisaties (Het Flevo-landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, de gemeente Almere en Lelystad en de provincie Flevoland) is dat een mooi moment om de nieuwe natuur te bekronen met de status van Nationaal Park.

Geschiedenis Zuiderzeeproject

Voor het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land is reeds een website opgericht, waarop veel interessante verhalen en beelden van de geschiedenis van Flevoland en het Zuiderzeeproject te vinden zijn. Ook is er meer te lezen over de verschillende plassen, natuur en activiteiten in het gebied. Onderstaande video geeft een impressie van het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land.

De foto bovenaan is afkomstig van de website van Nieuw Land.

 

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter