Per 1 mei doorvaart Nederland windparken op Noordzee toegestaan

http://windparken-noordzee-doorvaart
08 maart 2018  Laatste update: 15 maart 2023

Vanaf 1 mei 2018 zijn drie windparken voor de Nederlandse kust toegankelijk voor doorvaart en medegebruik voor schepen met een lengte over alles tot 24 meter. Het betreft het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ), Prinses Amalia Windpark (PAWP) voor de kust van IJmuiden en windpark Luchterduinen (LUD) voor de kust van Noordwijk.

Doorvaart onder voorwaarden

Voor de doorvaart van de windparken zijn acht regels opgesteld. Zo geldt de openstelling bijvoorbeeld alleen voor schepen tot 24 meter en mag er alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gevaren worden. Alle regels zijn na te lezen in de ‘gedragscode doorvaart windparken‘ (pdf) en worden ook in onderstaande video uitgelegd. De Kustwacht controleert op naleving van deze regels en coördineert hulp waar nodig. Op overtreding van de regels staat een geldboete.

Gebruik van ruimte

De openstelling van de windparken hangt samen met de drukte op de Noordzee, één van de drukst bevaren zeeën van de wereld. Deze drukte zal de komende jaren toenemen, onder meer door de aanleg van windparken.  Het openstellen van de Nederlandse windparken voor kleine scheepvaart draagt bij aan een optimaal gebruiken van de ruimte, zegt Rijkswaterstaat op de website Noordzeeloket.

Windparken

Windparken op zee zijn nu niet toegankelijk voor derden. Maar omdat de windparken veel ruimte innemen op het toch al drukke Nederlandse deel van de Noordzee, is in 2015 besloten om deze regel aan te passen. Tot 1 mei 2018 blijven de windparken op het Nederlandse deel van de Noordzee gesloten voor alle scheepvaart. Ook na 1 mei 2018 blijven de Gemini-windparken Buitengaats en ZeeEnergie ten noorden van de Wadden blijven gesloten gebied.

(Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Sander de Jong)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter