HISWA: Verkoop gebruikte motorjachten 10 procent gestegen

http://gebruikte-motorjachten
24 april 2018  Laatste update: 15 maart 2023

De verkoop van gebruikte motorjachten steeg in het eerste kwartaal van 2018 met 10 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Dat melden jachtmakelaars die zijn aangesloten bij de Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen (NBMS) en HISWA Vereniging.

Stijging verkoop

“De stijging van de verkoop van het aantal motorjachten zien we niet terug bij de verkoop van het aantal zeiljachten”, zegt Harald Falkeisen, voorzitter van de NBMS. “Een andere indicatie van een aantrekkende markt is dat het verschil tussen vraag- en koopprijs steeds kleiner wordt.”

Ondanks een lichte terugval van 3% in de totaalomzet ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017, stemmen de kwartaalcijfers positief. Deze kleine daling is waarschijnlijk toe te schrijven aan het koude voorjaar. Dat speelt een negatieve rol bij zowel het afronden als bij het sluiten van nieuwe transacties. In het tweede en derde kwartaal van 2017 zat de verkoop van de gebruikte jachten ook al in de lift.

Sloepen en speedboten

“De gemiddelde tijd dat een jacht te koop staat is een klein jaar. Open boten zoals sloepen en speedboten wisselen echter sneller van eigenaar. De ontwikkeling in de markt zoals we deze nu zien, geeft vertrouwen voor de toekomst. Wanneer een jacht goed onderhouden is en tegen de juiste prijs in de markt gezet wordt, is een nieuwe eigenaar binnen afzienbare tijd gevonden”, stelt Falkeisen.

De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld via NLyachts.com, een gezamenlijk initiatief van de gecertificeerde jachtmakelaars die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging en/of NBMS.

Vorig artikel Volgend artikel