Molens van Kinderdijk nog beter bereikbaar met voormalig beurtschip Jantina

http://kinderdijk-nieuws-jantina
25 april 2018  Laatste update: 15 maart 2023

Op 18 april werd op de scheepswerf in Krimpen aan de IJssel het voormalige beurtschip Jantina gedoopt en weer in de vaart genomen. Met het nieuwe schip heeft Kinderdijk er weer een aanvaarroute bij.

Duurzame aanpassing

Vanuit de erfgoedlijn Waterdriehoek heeft de provincie Zuid-Holland € 130.000 beschikbaar gesteld voor de duurzame aanpassing van het historisch schip Jantina. Het schip bevaart de aanvoerroute over de Nederweert naar de molens van Kinderdijk. Zo bevordert de provincie, samen met de 200 vrijwilligers op dit project, het behoud en het beleefbaar maken van dit erfgoed.

Vrijwilligers

Rik Janssen, gedeputeerde Cultureel Erfgoed voor de provincie Zuid-Holland: “Met dit mooie schip worden de bootverbindingen in het gebied rond Kinderwijk aanzienlijk uitgebreid. Goed dat de Jantina – naast 2 andere schepen, nu ook in de vaart wordt genomen en hier ook mindervalide bezoekers mee kunnen varen. Eerder werd namelijk door de provincie ook al subsidie verstrekt voor het beleefbaar en toegankelijk maken van de bezoekersmolens en aanlegsteigers op Kinderdijk voor mindervaliden. Hiermee wordt een impuls gegeven aan de versterking van de vrijetijdseconomie in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Dit is een gezamenlijke ambitie in het gebied van overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de provincie. Onze speciale dank gaat uit naar het team van vrijwilligers dat de Jantina een metamorfose heeft gegeven. Samen met hen zorgen 200 andere vrijwilligers samen met de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk voor de beleefbaarheid van dit unieke object. We zijn trots op dit prachtige Unesco Werelderfgoed dat we in onze provincie mogen hebben”.

Duurzaam vervoer

Het schip Jantina is voorzien van duurzame elektromotoren en geschikt gemaakt voor vervoer van 50 personen. Het historische voormalige beurtschip dateert uit 1895 en werd door het Maritiem Museum Rotterdam aan de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk geschonken. Door de 8 nieuwe ramen hebben alle opvarenden een prachtig uitzicht op de molens. Het schip gaat vanaf 1 mei 2018 varen over de Nederwaard en vormt daarmee een alternatieve route, over het water, naar museummolen Blokweer.

Bezoek Kinderdijk

Vanuit het Maatregelenpakket Erfgoedlijnen werd eerder op dit project subsidie verleend voor het beleefbaar en rolstoelvriendelijk maken van de bezoekersmolens in Kinderdijk. De Contramolen en het Wisboomgemaal zijn rolstoeltoegankelijk gemaakt door middel van aanpassingen aan de aanlegsteiger en het toegangspad. Voor de infrastructuur ten behoeve van de rondvaartboten op Kinderdijk is ook subsidie verleend. Dat heeft ertoe geleid dat nu de mogelijkheid bestaat door het gebied te varen met de rondvaartboot en overal in en uit te stappen. Totaal is in dit project bijna €300.000 aan subsidie verleend.

Waterdriehoek

De provincie Zuid-Holland helpt ons erfgoed te beschermen en maakt het beleefbaar en benutbaar. De Waterdriehoek is een mooi voorbeeld hiervan. De grote rivieren Merwede, Noord en Oude Maas met hun oevers vormen de verbinding tussen de 3 iconen: Biesbosch, Dordrecht, Kinderdijk. Deze erfgoedlijn vertelt het verhaal van het water en gaat over de geschiedenis en de bijzondere kennis die Nederland bezit op gebied van baggeren, off-shore, scheepsbouw en waterwerken.

Foto Provincie Zuid-Holland: Doop van de Jantina door Rik Janssen, gedeputeerde voor Zuid-Holland en Christine Lukas (Riviercruises)

Vorig artikel Volgend artikel