Waterkwaliteit Grevelingenmeer moet weer gezond worden door zuurstof en terugbrengen van getij

http://Grevelingen-zuurstof-getij
25 april 2018  Laatste update: 15 maart 2023

Rechts van de Grevelingendam stroomt sinds vorig jaar water van de Oosterschelde in het Grevelingenmeer. Sinds het voorjaar van 2017 is de Flakkeese spuisluis namelijk in staat om niet alleen overtollig rivierwater uit het Grevelingenmeer op de Oosterschelde te lozen, maar ook om zuurstofrijk Oosterscheldewater in het Grevelingenmeer te laten.

Tweerichtingsverkeer

Onder de dam liggen zes grote kokers. Rijkswaterstaat heeft iets meer dan een jaar nodig gehad om de doorlaat geschikt te maken voor tweerichtingsverkeer en een uitlaat te bouwen aan de kant van de Grevelingen. Het binnenstromende Oosterscheldewater moet de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer verbeteren.

Getij terugbrengen

Het is de afgelopen tijd regelmatig in het (duik)nieuws geweest: het terugbrengen van het getij in het Grevelingenmeer. De waterkwaliteit in het meer laat in de zomermaanden veel te wensen over. De meeste dieren hebben minimaal 3 mg/L zuurstof nodig om te leven. In de diepere delen van het Grevelingenmeer wordt dat niveau niet altijd gehaald, met als gevolg dat veel bodemdieren de zomer niet overleven.

Waterkwaliteit

In de zomer vind je onder de vijftien meter – het effect verschilt per jaar – regelmatig levenloze, kale vlaktes, op veel plekken gekenmerkt door de aanwezigheid van witte matten. Deze matten zien eruit als schimmels, maar zijn dat niet. Ze worden gevormd door Beggiatoa, een bacterie die zowel zuurstof als sulfide nodig heeft om te kunnen leven (Deltares, 2011a). Het doorspoelen met zuurstofrijk water en terugbrengen van een beperkt getij zou de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer moeten verbeteren.

Verder lezen op Duikspotter

De duikers van de Nederlandse Onderwatersport Bond zijn blij met deze ontwikkeling en hebben op de website Duikspotter.nl een uitgebreid artikel over de relatie tussen het getij en de zuurstofconcentraties in het water en de nieuwe situatie geschreven. Lees verder op Duikspotter.

(Foto: Freek Titselaar)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter