Marktaandeel Nederlandse superjachtbouwers flink gegroeid

http://superjacht-industrie-heesen-yachts
22 mei 2018  Laatste update: 15 maart 2023

De Nederlandse superjachtsector is in 2017 opnieuw flink gegroeid. Volgens een jaarlijks onderzoek van de website Super Yacht Times is het Nederlandse marktaandeel in de totaalwaarde van wereldwijd geleverde superjachten in 2017 gestegen van 21,6% (2016) naar 29,2% in 2017.

Realistisch beeld

De lancering van 21 superjachten, en 23 nieuwe opdrachten in het afgelopen jaar, voorspellen meer goeds voor de toekomst, voegt branchevereniging HISWA Holland Yachting Group aan het rapport toe. De cijfers zouden een helder en realistisch beeld scheppen van de ontwikkelingen in de sector.

Nederlandse werven

De Nederlandse werven verkopen meer superjachten, met een hogere totaalwaarde, terwijl hun marktaandeel in de laatste vijf jaar is toegenomen. De 21 superjachten langer dan 30 meter die in 2017 zijn geleverd, werden gebouwd door tien verschillende werven. Samen hadden ze een totaalwaarde van €1,19 miljard, wat zich vertaalt in een gemiddelde prijs van €57 miljoen per superjacht (een stijging van bijna 10%). Dit is bovendien de hoogste totaalwaarde die ooit is behaald.

‘Vertrouwen in de toekomst’

“Onze vereniging behartigt de belangen van de Nederlandse werven en toeleveranciers binnen de superjachtbouwsector”, aldus Jeroen Sirag – Export Manager van de HISWA Holland Yachting Group. Wij zijn middels verschillende exportactiviteiten het krachtige, collectieve gezicht van de sector. Dankzij de stabiliteit waarmee de Nederlandse superjachtsector de recente woelige tijden heeft doorstaan, kunnen onze leden vol vertrouwen investeren in de toekomst.”

Amsterdam

Een voorbeeld van dergelijke investeringen is de nieuwe werf die Feadship volgend jaar opent in Amsterdam. “Andere werven en leveranciers zijn ook in gesprek met Port of Amsterdam om zo hun aanwezigheid in de hoofdstad te versterken,” aldus Sirag. “Daarnaast ontwikkelen we plannen Amsterdam te positioneren als ideale bestemming voor superjachten op weg naar Noord-Europa en het Baltisch Gebied. Hiermee bevestigt Nederland haar reputatie als ’s werelds zogeheten Yacht Valley.”

Vorig artikel Volgend artikel