Eigenaren Varend Erfgoed bijgepraat over verduurzaming tijdens Expertmeeting

http://verduurzaming-varend-erfgoed
04 juni 2018  Laatste update: 15 maart 2023

Een zaal vol eigenaren van historische schepen heeft zich op 19 mei laten voorlichten over de mogelijkheden van verduurzaming met behoud van een historisch uiterlijk. Dat gebeurde tijdens de Expertmeeting die het Mobiel Erfgoed Centrum in het Maritiem Museum in Rotterdam organiseerde.

Experts

Tijdens de infosessie kwamen tien experts aan het woord die vertelden over de toepassing van duurzame ontwikkelingen op varend erfgoed. De mogelijkheden zijn enorm, zo bleek tijdens de sessie. Voor de hand liggende oplossingen als betere isolatie en ledverlichting leiden al snel tot flinke besparingen in het energieverbruik aan boord. Ook ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen bieden kansen, zoals half-doorzichtige of dunne panelen die bijvoorbeeld op de luiken geplaatst kunnen worden zoals op de foto hierboven.

Warmtepompen

Een verduurzamingstechniek die momenteel veel in huizen wordt toegepast, het plaatsen van warmtepompen, blijkt ook in woonschepen te kunnen. Een warmtepomp haalt bronwarmte uit de lucht, bodem of het (grond-)water en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 3 tot 6 kWh warmte. Ook pelletkachels zijn een duurzaam alternatief voor allesbranders en zonder veel impact toe te passen aan boord van de oude schepen.

Duurzame brandstof

Ook duurzame brandstof kwam aan bod. Een groot deel van de oude vloot vaart op oude motoren, maar tijdens de sessie was de gerestaureerde aak Jubelkop aanwezig die wordt aangedreven door een Torqeedo elektromotor. Een aantal charterschippers vaart al op GTL. Belangrijk voor de aanwezigen was in ieder geval dat het plaatje niet verstoord wordt.

(Voor dit artikel is gebruik gemaakt van het verslag dat Hajo Olij voor Schuttevaer (inlog vereist) schreef. De foto hierboven komt van de website van Mobiel Erfgoed Centrum.)

Vorig artikel Volgend artikel