Historische Friese Turfroute feestelijk heropend

11 juni 2018  Laatste update: 15 maart 2023

Vrijdag 8 juni is in Gorredijk de Turfroute door Zuidoost Friesland heropend, nadat deze de afgelopen jaren is opgeknapt. Gedeputeerde Klaas Kielstra stak samen met wethouders Jouke Jongsma (gemeente Ooststellingwerf) en Anko Postma (gemeente Opsterland), symbolisch turf om de opening te vieren.

Tijdens het openingsweekend (9/10 juni) werden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals varen, suppen, kanoën op de route of een kijkje nemen in één van de gemalen. Speciaal hiervoor werden de bruggen eenmalig in juni op de zondag bediend.

Toegangspoort

“De Turfroute is een unieke toegangspoort voor Fryslân. De route verbindt onze provincie met Drenthe en de kop van Overijssel. Met de investeringen willen we een positieve impuls geven aan het toerisme en daarmee de economie in het gebied”, vertelt Kielstra.

Opwaardering Turfroute

De opwaardering van de Turfroute maakt deel uit van het voormalige Friese Merenproject. Vijftien jaar lang werkte de provincie Fryslân met gemeenten en andere partijen aan het aantrekkelijker maken van de watersport in Fryslân.

De werkzaamheden aan de Turfroute bestonden voornamelijk uit het op diepte brengen van de vaart. De route is nu geschikt voor boten met een diepgang van 1.30 meter. Daarnaast zijn duurzame en natuurvriendelijke oevers en nieuwe aanlegvoorzieningen aangelegd. Een gezamenlijke investering van in totaal zo’n 10,8 miljoen euro.

Varen op de Turfroute

Varen op de Turfroute kan van 15 mei tot en met 15 september. Tol betalen is sinds 2017 niet meer nodig. De route loopt van Gorredijk, via Lippenhuizen en Donkerbroek, naar Oosterwolde over de Opsterlandse Compagnonsvaart. Vanaf Appelscha loopt ook de Tsjonger naar Heerenveen en het Friese merengebied. Zie voor meer informatie de website fryslan.frl/turfroute.

Vorig artikel Volgend artikel