Sportvisserij Nederland adviseert gebruik van loodvrije alternatieven

http://loodvrij-sportvisserij-nederland
25 juni 2018  Laatste update: 15 maart 2023

“Lood is hard op weg om vanwege regelgeving uit de sportvisserij te worden verbannen”. Dat zegt Sportvisserij Nederland. De belangenorganisatie voor de sportvissers is daarom samen met ministeries, waterschappen en natuurorganisaties bezig om via intensieve voorlichting het gebruik van lood in de Nederlandse sportvisserij te stoppen. Het gebruik van alternatieve materialen zoals ijzer, steen, beton, glas en tungsten wordt daarbij aangemoedigd.

Voorsorteren

Volgens Sportvisserij Nederland wijst alles erop dat het gebruik van lood in de hengelsport op niet heel lange termijn wordt verboden – net zoals dit vanaf 1993 in de jacht het geval is. Om niet af te wachten tot het zover is, zijn diverse partijen binnen de sportvisserij actief bezig met voorsorteren op de toekomstige ontwikkelingen. Zo heeft de European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA) de sportvisserij en de marktsector opgeroepen om vrijwillig te stoppen met het produceren, verdelen en gebruiken van lood en over te gaan op het gebruik van loodvrije alternatieven.

‘Green Deal’

Sportvisserij Nederland is ook actief op dit vlak. De organisatie werkt hiertoe samen met de Nederlandse overheid, diverse hengelsportfabrikanten en -winkeliers aan een zogeheten ‘Green Deal’, om veel meer met loodvervangers te gaan vissen. Zo ontstaat een goed beeld van wat wél en niet mogelijk is met de huidige alternatieven en wordt duidelijk wat er nog moet gebeuren op het gebied van de ontwikkeling van loodalternatieven. Een actieve opstelling in het afbouwen van het loodgebruik en de zoektocht naar alternatieven, moet de sportvisserij op weg helpen richting de totale stop waar het vissen met lood betreft.

Groeiende markt

Een aantal jaren terug waren nauwelijks goede en betaalbare alternatieven voor vislood beschikbaar, maar de markt voor milieuvriendelijke loodalternatieven groeit gestaag. Daarbij is het belangrijk dat deze voor de consument aantrekkelijk zijn – zowel qua looks als qua prijs – en binnen alle sportvisdisciplines kunnen worden toegepast. Daarbij zijn er twee takken van hengelsport waarbij het aanbod van milieuvriendelijke alternatieven voor lood momenteel al wat groter is dan in andere disciplines: de karper- en zeevisserij. Hierin is gewicht-technisch ook de meeste winst te behalen.

Loodcode

In 2008 hield Sportvisserij Nederland al een enquête onder de lezers van het VISblad en stelde naar aanleiding daarvan de ‘Loodcode’ op. Daarin wordt onder meer aanbevolen om lood dat niet meer gebruikt wordt bij het chemisch afval te deponeren. Het is niet voor niets dat brandstoffen loodvrij zijn en lood ook in veel andere producten is uitgebannen. Op de website van Sportvisserij Nederland wordt een overzicht van loodalternatieven en verkooppunten bijgehouden.

Vorig artikel Volgend artikel