Alternatieve route onder Terschelling open zodra jonge zeehonden zijn vertrokken

http://zeehonden_op_onderlopende_plaat-ciska-van-geer
25 juli 2018  Laatste update: 15 maart 2023

De alternatieve route door de Waardgronden onder Terschelling gaat open zodra de jonge zeehonden zijn vertrokken. Ieder jaar wordt een alternatieve route betond vanuit het Westelijke Wad naar Ameland en verder naar het Oosten.

Routes

De gangbare route loopt over het noorden via Oosterom en Blauwe Balg of in het zuiden via het Vingegat. De Noordelijke route is voor velen minder aantrekkelijk vanwege de onrustige zee in het Borndiep tussen Terschelling en Ameland, de zuidelijke route is minder geschikt omdat de doorsteektijd over het wantij beperkt is tot 1-2 uur rond hoogwater.

Dynamische zonering

Als toepassing van de zgn. dynamische zondering zal voor het derde jaar een alternatieve route worden betond zodra de zeehondenpups het gebied onder het Terschellingerwad hebben verlaten en naar noordelijke streken zijn vertrokken. Dynamische zonering houdt in dat een gebied gesloten is als het nodig is en opengesteld is als het kan volgens criteria t.b.v. rust voor vogels en zeehonden.

Eind juli

De route kan dan van 3 uur voor tot 2 uur na hoogwater Nes (Ameland) doorvaren worden. De datum waarop de route opengesteld zal worden wordt bekend gemaakt op de informatiesite nautin.nl en op wadvaarders.nl. De verwachting is dat de openstelling op zijn vroegst eind juli zal zijn. Op 17 juli bevonden zich nog jonge pups in het gebied.

Bron: Robbert van der Eijk, secretaris vereniging Wadvaarders. Foto: Ciska van Geer.

Vorig artikel Volgend artikel