Eerste stalen 3D-geprinte brug binnenkort in Amsterdam

http://mx3d-geprinte-stalen-brug
02 juli 2018  Laatste update: 15 maart 2023

In het centrum van Amsterdam komt later dit jaar de eerste stalen brug ter wereld, 3D geprint door robots te liggen. Het project is een initiatief van de Nederlandse start-up MX3D. Bouwbedrijf Heijmans draagt met bouwkundige en technische kennis bij om de brug te printen.

Ontwerp

Het ontwerp van de brug is bedacht door ontwerper Joris Laarman. De constructie – met een lengte van ruim 12 meter – is in Amsterdam-Noord geprint en de planning is om hem in oktober 2018 over de Oudezijds Achterbrugwal te leggen als de renovatie van de kademuren daar gereed is. Daarna zal de brug uitvoerig getest worden door verschillende experts, zo meldt de ontwerper op zijn website.

Metaal printen

3D-printen is niet nieuw, maar het printen van stalen constructies is dat wel. Voor het maken van de brug werd gebruik gemaakt van vier 6-assige industriële printrobots die in een testlab op het voormalige NDSM-terrein zijn geïnstalleerd. Voordat de brug daadwerkelijk van staal geprint werd, zijn er eerst grote proefprojecten geprint om ervaring op de doen, zo staat op de website van Heijmans.

Bekijk de video

Nieuwe toepassingen

Er worden steeds meer innovatieve toepassingen voor 3D-printers bedacht. Zo vertrekt later dit jaar de eerste duurzaam geprinte vierwieler in het project Clean2Antarctica naar de Zuidpool. In het Innovation-lab van de HISWA 2018 zagen de D3aak, een concept van de eerste 3D-geprinte sloep van hergebruikt plastic.

(Headerfoto: website Joris Laarman)

Vorig artikel Volgend artikel