Marker Wadden sinds 8 september open voor publiek

http://marker%20wadden
06 september 2018  Laatste update: 20 maart 2023

Sinds 2016 is eraan gewerkt: de Marker Wadden. Op 8 september 2018 is het nieuwe natuurgebied officieel geopend voor het publiek en kan het eerste eiland bezocht worden.

Project Marker Wadden

Het project Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten. In 2016 is gestart met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer om op grote schaal paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers te maken. Het project moet bijdragen aan het herstel van de natuur in het Markermeer.

Nieuw natuurgebied

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het nieuwe natuurgebied. Op 8 september gaan de haven, de wandelpaden, vogelkijkhutten en uitkijktoren op het eerste eiland -van ruim 250 hectare- open. De resterende vier eilanden moeten in 2019 gereed zijn. De uitvoering gebeurt onder regie van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat en met aannemer Boskalis. De planning is om de volledige eerste fase van de Marker Wadden in 2020 af te ronden.

Op het eerste eiland zijn wandel- en vlonderpaden aangelegd en een recreatiestrand. Er kunnen wandelingen gemaakt worden van de 2,5 tot 6 kilometer. Langs de paden staan verschillende vogelkijkhutten en de Steltloper, een uitkijktoren van twaalf meter hoog.

Feestelijk openingsweekeinde

Op zaterdag 8 september vond om 11.15 uur de officiële opening van Marker Wadden plaats bij uitkijktoren Steltloper door bestuurders en projectpartners. Het publiek is sindsdien ook welkom in dit nieuwste stukje Nederland.

Met eigen boot naar de Marker Wadden

Tijdens het feestelijke openingsweekend van 8 en 9 september voeren extra veerdiensten vanuit de Bataviahaven in Lelystad. Particuliere boten en charters waren tijdens het openingsweekend ook welkom op Marker Wadden. Aanmelden in dit weekend is niet nodig.

Vanaf 10 september moeten boten en charters zich wel aanmelden via de Blue Water App. De haven beschikt over 26 boxen, 2 meerboeien en 1 stapelsteiger (voor meerdere boten).

Lees meer over het project Marker Wadden op de website van Natuurmonumenten.

(foto boven is afkomstig van de website van Natuurmonumenten)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter