Noordelijke vaarroute Van Turfvaart naar Toervaart geliefd, maar promotie is nodig

http://turfvaart-toervaart-groningen-kieldiep
03 september 2018  Laatste update: 15 maart 2023

De noordelijke vaarroute Van Turfvaart naar Toervaart, tussen Erica en het Zuidlaardermeer, is geliefd bij wie hem kent. De belangstelling loopt echter terug, dus meer promotie zou goed zijn.

Bijkans lyrisch

‘Recreanten op de route zijn bijkans lyrisch’, schreef het Dagblad van het Noorden begin september in het artikel ‘Van Turfvaart naar Toervaart: niet druk bezocht, wel heel geliefd’. De route werd tien jaar geleden na jaren werk geopend voor de recreatievaart. De nieuwe vaarweg betekende een doorvaart van Groningen naar Zuid-Drenthe en was bedoeld om het vaartoerisme in de noordelijke provincies een impuls te geven.

Van Turfvaart naar Toervaart

De route ‘Van Turfvaart naar Toervaart’ loopt door de veenkoloniale gebieden en destijds in opdracht van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Hoogezand-Sappemeer (nu Midden-Groningen), Aa en Hunze en Veendam ontwikkeld. De waterverbinding naar Bareveld is hersteld en tussen het Kieldiep en Veendam is een nieuw verbindingskanaal aangelegd. Een aantal bruggen moest worden vervangen of beweegbaar worden gemaakt.

Brugwachters

Op het traject moeten vele bruggen gepasseerd worden. In samenwerking met het werkvoorzieningsbedrijf Midden-Groningen is hiervoor een oplossing bedacht: drie brugwachters op scooters rijden met het konvooi mee en zorgen voor een vlotte doortocht.

”Vaarrecreanten uit de regio hebben de route wel ontdekt. Het is zaak dat we toeristen van buiten de regio gaan aantrekken. Deze prachtige tocht verdient meer promotie’’, meent John Stalman, eigenaar van Jachthaven Allround Watersport aan het Zuidlaardermeer in Kropswolde in DvhN.

Doorvaarten

De eerste jaren was er veel animo voor de vaarroute, zo’n 1200 doorvaarten per seizoen. Het afgelopen jaar is dit aantal echter teruggelopen tot 900. Een verklaring voor de teruglopende belangstelling is er niet, zo schrijf het Dagblad. “Dat hebben we nog niet onderzocht’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen. “Mogelijkerwijs schrikken landelijke berichten over weigerende bruggen door het warme weer deze zomer recreanten af om routes als deze met veel bruggen te gaan varen.’’ Problemen bleven hier overigens uit.

“Vaartoerisme is een kansrijke sector’’, vervolgt de woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen. “We gaan meer doen om het gebied, de activiteiten en bezienswaardigheden op de kaart te zetten.’’

Zie voor meer informatie ook de routekaarten van de vaarroute door de provincie Groningen en provincie Drenthe.

(Op de foto boven: een brugwachter opent een van de vele bruggen in het Kieldiep)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter