Vanaf 2019 proef met snelvaren op de Burgumer Mar

http://snelvaren-speedboot
09 november 2018  Laatste update: 15 maart 2023

Er komt  volgend jaar een proef met snelvaren op de Burgumer Mar. De provincie speelt hiermee naar eigen zeggen in op ontwikkelingen in de watersport in Noordoost Fryslân. Uit een onderzoek komt de Burgumer Mar als de meest geschikte locatie naar voren. De proef duurt twee jaar en moet meer kennis opleveren over de effecten. De provincie stelt hiervoor 70.000 euro beschikbaar.

Levendigheid

Het initiatief voor het snelvaren komt uit de ‘mienskip’, Fries voor gemeenschap. Het doel is om de watersport in de provicie Fryslân ook voor andere doelgroepen aantrekkelijker te maken. Gedeputeerde Klaas Kielstra: “Meer levendigheid op de Burgumer Mar kan een positief effect hebben op de economische ontwikkeling in die regio. Veiligheid, natuur en geluid blijven aandachtspunten.”

Funsporten

Het snelvaren moet funsporten een impuls geven, zoals wakeboarden, waterskiën, monoskiën, kneeboarden of fun tubing (met een ringband of banaan achter de boot). Jetski’s en waterscooters zijn nadrukkelijk niet gewenst. Provincie, gemeente Tytsjerksteradiel en betrokkenen bepalen samen hoe de proefperiode eruit komt te zien. Het gaat dan om te bepalen waar de snelvaarzone komt te liggen en welke vormen van watersporten zijn toegestaan. Handhaving, monitoring en evaluatie komen ook aan bod. Er moet hierbij rekening worden gehouden met waterrecreanten, omwonenden en de natuur.

Voorwaarden

De maximale snelheid op de Burgumer Mar is nu zes kilometer per uur. In de snelvaarzone mag er sneller dan 20 kilometer per uur worden gevaren. Tytsjerksteradiel stelde eerder voorwaarden aan het snelvaren om de gevolgen voor natuur en omgeving zoveel mogelijk te beperken.

Zoals het nu lijkt beslissen Provinciale Staten op 19 december 2018 over de proef. Begin 2019 volgt de verdere invulling met betrokkenen. Uiteindelijk neemt Gedeputeerde Staten in maart 2019 een definitief besluit over de proef. Het streven is om die in de zomer van 2019 te kunnen starten.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter