Motie voor verzegeling vuilwatertanks recreatievaart aangenomen

http://verzegelen-vuilwatertanks-vuilwaterstation
11 december 2018  Laatste update: 20 maart 2023

In de Tweede Kamer is afgelopen week de motie voor de verzegeling van vuilwatertanks aan boord van recreatievaartuigen, ingediend door kamerlid Tjeerd de Groot (D66), aangenomen. Het is nu aan minister van Nieuwenhuizen om de verzegeling van vuilwatertanken in wetgeving om te zetten.

Handhaving

Het verbod op het lozen van toiletwater geldt al sinds januari 2009. Waterrecreanten dienen hun vuilwatertanks leeg te pompen bij daartoe bestemde vuilwaterstations. Hiervan wordt echter maar weinig gebruik gemaakt, waardoor een gezondheidsrisico voor zwemmers ontstaat. Mede omdat het lozingsverbod moeilijk te handhaven is, diende De Groot de motie in om de buitenwaterafvoer van de vuilwatertanks te verzegelen, zodat deze niet langer gebruikt kunnen worden.

Duurzaam varen

In samenwerking met diverse partners, waaronder Watersportverbond, HISWA vereniging, Wetterskip Fryslan (namens de Unie van Waterschappen), is Waterrecreatie Nederland in overleg met het Ministerie van I&W. Een volgende stap is het toestaan van gezuiverd lozen.

(Foto: Vuilwaterstation, https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter