Terugblik jaarcongres ‘Samenwerken aan Randmerenkwaliteit’

http://jaarcongres-gastvrije-randmeren
14 december 2018  Laatste update: 15 maart 2023

Op 7 december 2018 vond in het Dolfinarium in Harderwijk het eerste jaarcongres van de coöperatie Gastvrije Randmeren plaats. Het thema was ‘samenwerken aan Randmerenkwaliteit’.

Dat was tegelijk ook een van de belangrijkste vraagstukken: ‘Hoe scheppen wij de 80 kilometer lange Randmeren tot één coherent en tegelijk gedifferentieerde hotspot voor waterrecreatie?’ Het antwoord: ’het scheppen van waarde blijkt een collectief proces’!

Interregionale samenwerking

Invulling geven aan een interregionale samenwerking stond centraal. Het ochtendprogramma was vooral gericht op informeren en inspireren. De interactieve werksessies ’s middags bleken waardevol, zo laat de organisatie weten. Deze leverden een schat aan informatie op, met sterk verrijkte plattegronden en waterkaarten, vol van aantekeningen met markeerstiften, potloodstrepen en kleurige stickers.

Het toonde een rijke verscheidenheid van watervlakken, met harde en zachte kustgebieden, en de open en gesloten achterlanden. Ook werd duidelijk dat alle direct betrokkenen denken vanuit het beeld van één aaneengesloten en grenzeloos recreatie- en watersportgebied

Ontschotten

De ontmoetingen hadden een enorme collectieve kennistoename als gevolg. Werkgroep-genoten deelden hun gebiedsgeheimen. Van onbekende wandel-fietsverbindingen, geheime groenparadijzen en verscholen ankerplaatsen. Er verschenen in het grenzeloze en aaneengesloten areaal van de Randmeren nieuwe kansen en nieuwe verbindingen; een fietspad hier, een sluisje daar en waarom niet een extra theehuis, precies op die plek. De organisatie spreekt van de ultieme ontschotting van onze 80 kilometer Randmeren, waarin 5 provincies, het Rijk, 16 gemeenten en 4 waterschappen samenkomen.

Uitvoeringsprogramma

Terugblikkend bleek dat in kleine vijf jaar dat de Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren bestaat, er grote projecten zijn voltooid, zoals verbetering van waterkwaliteit, het inrichten van de eilanden en baaien voor recreatief gebruik, verdieping van vaargeulen en de herinrichting van oevers. De komende vier jaar gaat de ontwikkeling van het gebied nog verder.

Bekijk hieronder de video van het Jaarcongres Gastvrije Randmeren:

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter