Uitstel zandwinning IJsselmeer na bezwaren

http://zandwinning-ijsselmeer-royal-smals-pr-ijsselmeer-1920x1080-1
17 december 2018  Laatste update: 15 maart 2023

De besluitvorming om zandwinning toe te staan in het IJsselmeer is doorgeschoven naar 2019. Aanvankelijk stond de wijziging van het bestemmingsplan eind november op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van De Fryske Marren, die daarvoor een wijziging in het bestemmingsplan moest goedkeuren.

De zandwinning zou moeten plaatsvinden ongeveer vijf kilometer uit de kust van Gaasterland, vanaf een kunstmatig eiland in het IJsselmeer. Deze plannen stuitten op veel protest bij buurtbewoners en belanghebbenden. Er wordt gevreesd voor verstoring van de rust in het gebied en negatieve invloeden op het beschermde natuurgebied en het uitzicht van aanwonenden.

Vragen Tweede Kamer

Een petitie tegen de voorgenomen zandwinning en de protesten in het gebied leidden er eind november toe dat er vragen in de Tweede Kamer werden gesteld aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Minister Van Nieuwenhuizen heeft aan de Tweede Kamer toegezegd een brief met aanvullende informatie te sturen over het proces dat tot nu toe gevoerd is.

Fryske Marren

De fracties van de coalitiepartijen in De Fryske Marren stelden daarom voor om de besluitvorming uit te stellen tot 2019. De fracties menen dat het niet verstandig zou zijn als de gemeenteraad nu een besluit zou nemen over een dossier waarover in de Tweede Kamer nog vragen bestaan.

IJsselmeerzand

Het ministerie van Economische Zaken en de provincie Friesland gingen eerder al wél akkoord. De zandwinning, over een gebied van 250 hectare en zestig meter diepte, moet dertig jaar gaan duren. Volgens zandwinningsbedrijf Royal Smals is het IJsselmeerzand hard nodig omdat het rivierzand in Nederland opraakt, zo weet de NOS.

© foto boven: Royal Smals

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter