Nieuwe vaarweg in de Delftse Schie officieel in gebruik genomen

http://delftse-schie-bochtafsnijding-cora-van-nieuwenhuizen
29 januari 2019  Laatste update: 15 maart 2023

Op maandag 28 januari 2019 is de nieuwe vaarweg die ontstaan is door de bochtafsnijding in de Delftse Schie officieel in gebruik genomen. De vaarweg werd geopend door minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rik Janssen, gedeputeerde Water en Vervoer over water van de provincie Zuid-Holland.

Sneller en veiliger

Aan de nieuwe vaarweg is jaren voorbereiding voorafgegaan. Door het verdwijnen van de twee haakse bochten in de Delftse Schie bij Overschie heeft scheepvaart een snellere en veiligere route door de regio. De nieuwe vaarweg is een gezamenlijk project van de provincie Zuid-Holland samen met de gemeenten Rotterdam en Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland.

Uniek in Nederland

De aanleg van de nieuwe vaarweg is uniek in Nederland. Gedeputeerde Rik Janssen: “Vandaag openen en vieren wij de Bochtafsnijding Delftse Schie. Een uniek project waar ik heel trots op ben. Ik wil benadrukken dat dit niet was gelukt zonder de intensieve samenwerking met en tussen de gemeenten Schiedam en Rotterdam en het hoogheemraadschap van Delfland.” Ook Frits de Vries, vrijwilliger en ambassadeur bij Varen doe je Samen!, heeft zich namens BLN-Schuttevaer de afgelopen 35 jaar hard gemaakt voor de komst van de bochtafsnijding, die wel ‘de bocht van Frits’ is genoemd.

Video opening

Bekijk hieronder een videoverslag van de feestelijke opening:

Werkzaamheden

In 2016 zijn de werkzaamheden gestart. Er komt veel kijken bij de aanleg van een nieuwe vaarweg. Langs het tracé van zo’n 800 meter lang zijn stevige dijken en damwanden aangebracht om de omgeving te beschermen tegen het water. Vervolgens is er maar een klein deel uitgegraven, omdat het gebied lager ligt dan het water van de Schie. Na het volstromen van de vaargeul en de goedkeuring van de dijken, konden de tijdelijke dammen worden doorgegraven. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen aangelegd. Die dragen bij aan een betere waterkwaliteit en een gezonder en prettiger leefgebied.

Publieksdag zaterdag 2 februari

Op zaterdag 2 februari vindt de publieksdag Bochtafsnijding Delftse Schie plaats. Op deze feestelijke dag staat de provincie samen met de burgemeester van de gemeente Schiedam, hoogheemraad van Delfland en met omwonenden en belangstellenden stil bij de openstelling van de nieuwe vaarweg in de Delftse Schie. Kijk voor meer informatie over de Bochtafsnijding Delftse Schie op de projectwebsite: www.zuid-holland.nl/bochtafsnijding.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter