Mooie, lange zomer van 2018 zorgt voor stijging omzet watersportbedrijven

http://omzet-watersportsector-2019
15 maart 2019  Laatste update: 15 maart 2023

Het aanhoudende mooie weer tijdens de zomer van 2018 heeft voor een flinke omzetgroei in de watersportsector gezorgd. In totaal groeide de omzet in de sector met 4,8 procent. Een jaar eerder was er nog sprake van omzetdaling in de sector. De cijfers komen uit de recente conjunctuurmeting van HISWA Vereniging.

Omzet verschilt

Uit de cijfers van de branchevereniging blijkt dat er onderling grote verschillen tussen de bedrijven zijn. De verhuurbedrijven profiteerden het meest van het mooie weer: zij konden veel meer verhuurdagen boeken. Hun omzet steeg met maar liefst 10 procent. De verkoop van nieuwe boten zat eveneens in de lift: een omzetstijging van 7 procent. De goede cijfers werden al verwacht; HISWA Vereniging schreef in de zomer van 2018 al over de topdrukte die door het mooie weer op het water was ontstaan.

Stijging

Jachthavens, jachtbouwers en jachtservicebedrijven rapporteerden in 2017 nog een omzetdaling. Nu zijn de omzetten van álle bedrijfssoorten in de sector gestegen, hoewel de botendealers slechts marginaal verbetering boekten. De bezettingsgraden van de jachthavens stabiliseerden zich. Vrijwel alle watersportondernemers die aangesloten zijn bij HISWA Vereniging zijn optimistisch voor 2019. Driekwart van de ondernemers verwacht een zelfde jaar als in 2018 of een verbetering. Veel watersportbedrijven zijn naarstig op zoek naar goed geschoold technisch personeel om deze verbetering te realiseren.

Impuls

Geert Dijks, directeur HISWA Vereniging: “De economische groei en met name de lange zomer gaven de watersportsector een impuls om de reële omzet te verbeteren. De langverwachte groei in de verhuur van pleziervaartuigen kwam dit jaar ook echt van de grond. Actieve watersporten zoals suppen en kitesurfen worden steeds populairder. Met onze nationale campagne Welkom op het water gaan we de komende jaren nog meer mensen het water op krijgen.”

Verkoop trekt aan

De jachtbouwers en importeurs geven aan dat de verkoop aantrekt en dat er veel wordt geïnnoveerd. Tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show, begin maart, was dezelfde tendens merkbaar. Hoewel er minder bezoekers dan eerdere jaren waren, was de aankoopbereidheid groot. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat maar liefst meer dan de helft van de bezoekers aanschafplannen heeft voor de op de HISWA tentoongestelde producten, zo laat HISWA Vereniging weten.

De grote kajuitjachten zijn overwegend voor de export. Gebruikte boten worden sneller verkocht en de prijzen zijn daarbij stabiel. De jachtmakelaars en jachtexperts zijn positief over de toekomst, maar wijzen watersporters erop dat goed onderhoud steeds belangrijker wordt. Er is voldoende aanbod maar matig onderhouden vaartuigen zijn slecht verkoopbaar.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter