Nieuwe campagne stimuleert gebruik en bekendheid duikvlag

http://campagne-duikvlag-seinvlag-a
22 maart 2019  Laatste update: 15 maart 2023

Begin februari is de campagne ‘Veilig duiken? Duikvlag gebruiken’ van start gegaan. De campagne is bedoeld om het gebruik van de duikvlag onder duikers te stimuleren en tegelijk de bekendheid bij de vaarweggebruikers te vergroten.

De duikvlagcampagne is een gezamenlijk initiatief van de KNRM, ‘Varen doe je Samen!’ en verschillende duikorganisaties. Tijdens de Duik Vaker-beurs, begin februari is de duikvlag gepromoot onder de duikers. ‘Varen doe je Samen!’ volgde tijdens de HISWA-beurs in maart met de voorlichting richting de ‘boven-watersporters’.

Duikvlag: Seinvlag A

In het persbericht wordt het belang van de duikvlag beschreven: “Geen duiker die eraan moet denken! Je bent aan het duiken en ineens hoor je het geratel van een ankerketting. Het zal toch niet dat je een anker op je hoofd krijgt? Of je duikt op een wrak en ineens zie je twintig vislijnen met haken om je heen neerkomen? Net zomin zit een schipper zit erop te wachten dat duikers vlak voor zijn varende boot aan de oppervlakte komen. Helaas zijn dit geen fictieve voorbeelden – het gebeurt echt. Maar dergelijke situaties kunnen worden voorkomen door een duikvlag te gebruiken.” Op Varen doe je Samen! zijn de regels verzameld in het artikel: Duikers & scheepvaart: de belangrijkste regels.

campagne-duikvlag-seinvlag-a-rollbanner-hiswa.

100 meter afstand

Via de campagne ‘Veilig duiken? Duikvlag gebruiken’ worden duikers bewust gemaakt van het grote (levens)belang van een duikvlag en worden andere watergebruikers geattendeerd op de betekenis van de vlag. Bij bootduiken is het duikschip verplicht de duikvlag -in Nederland de A-vlag- te voeren. In het geval van kantduiken is het verstandig om de vlag aan de kant of op een boei te plaatsen. Voor de scheepvaart en andere watergebruikers is dit het teken dat er wordt gedoken en zij op minimaal 100 meter afstand van de vlag moeten blijven.

Stevige duikvlag

Speciaal voor deze campagne heeft de KNRM een stevige, duurzame duikvlag ontwikkeld. Deze is verkrijgbaar via www.knrm.nl/duikers waar bovendien meer informatie over deze campagne en veiligheid voor duikers is te vinden.

Vorig artikel Volgend artikel