BlueHealth onderzoek: Ontwikkeling rivierparken verbetert gezondheid

http://Ontwikkeling%20rivierparken%20verbetert%20gezondheid
28 maart 2019  Laatste update: 15 maart 2023

Een nieuw onderzoek van BlueHealth laat zien dat parken aan de oevers van rivieren goed zijn voor de gezondheid en het welzijn. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1000 deelnemers uit de omgeving van de rivier Besòs in Barcelona.

Impact

De onderzoekers, verbonden aan het ‘Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal)’ beoordeelden de gezondheidsontwikkeling van de gebruikers van de parken langs de rivier. Ze verzamelden informatie over de manier waarop het park gebruikt werd, hoeveel mensen gebruik maken van de openbare parken en de impact op de gezondheid en de bijbehorende kosten voor gezondheidszorg.

Besparing

Uit het onderzoek blijkt dat dagelijks bijna 6000 volwassenen gebruik maken van het park voor lichaamsbeweging. Als gevolg daarvan kan er op jaarbasis tot wel 23 miljoen euro aan kosten voor gezondheidszorg worden bespaard, zo zeggen de onderzoekers. Het zou zelfs tot zeven doden minder per jaar leidden.

ISGlobal’s onderzoeker Cristina Vert en hoofdauteur van het onderzoek legt uit: “Het Besós rivierpark-onderzoek was er vooral op gericht om de ecologie van het gebied te verbeteren. Maar het laat ook zien dat de aanwezigheid van het park significante gezondheidsvoordelen biedt doordat mensen meer gaan bewegen. Ons onderzoek onderstreept het belang van groenblauwe gebieden in een gezonde leefomgeving”.

Besos-river-resized-min

Fietsen

Het park is een openbare ruimte langs de laatste negen kilometer van de rivier, verspreid over de steden Barcelona, Santa Coloma de Gramenet en Sant Adrià de Besòs. Met een oppervlakte van 22 hectare is het een van de grootste openbare groene ruimten in Barcelona. Fietsen is het populairst onder de gebruikers, bijna de helft van de gebruikers fietst door het gebied.

 

Lees meer over het onderzoek op de website Blue Health 2020.

(Foto: Barcelona.cat)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter