‘Waterplantmelder’ app en website intensief gebruikt in 2018

http://waterplantmelder-waterplanten-fonteinkruid
18 april 2019  Laatste update: 15 maart 2023

De in juni 2018 gelanceerde app en website ‘Waterplantmelder’ zijn in het eerste jaar intensief gebruikt. Ruim 4000 gebruikers installeerden de app en er werden 191 meldingen van overlast geregistreerd. ‘Waterplantmelder’ werd ontwikkeld in opdracht van de provincies Noord-Holland, Flevoland en Rijkswaterstaat om de locaties van waterplantenoverlast in het IJsselmeergebied met behulp van waterrecreanten en -sporters in kaart brengen.

Fonteinkruid

Zowel via de app als de website werd door waterrecreanten en -sporters feedback gestuurd en melding van waterplantoverlast gemaakt. Het grootste deel van de meldingen bestaat uit overlast door fonteinkruid (84%). Voor 14% van de meldingen is niet bekend om welke soort waterplanten het gaat. Een klein deel van de meldingen betreft waterplanten als riet of waterpest.

Waterplanten

Op sommige plekken groeien zoveel waterplanten dat de waterrecreatie hier hinder van heeft, met name in de zomermaanden. In het IJsselmeergebied leidde de overlast de afgelopen jaren tot een beperking van het vaargebied. 

Maaigebieden

Met de ‘Waterplantmelder’-app en -website roepen de betrokken organisaties de hulp in van de vaarweggebruikers, waterrecreanten en andere betrokkenen om de overlast van deze waterplanten zo goed mogelijk in kaart te brengen. Op een aantal locaties worden de komende jaren waterplanten gemaaid. Dit wordt begeleid door de coöperatie Gastvrije randmeren en de nieuwe stichting Maaien waterplanten IJmeer-Markermeer. Deze inspanningen zorgen ervoor dat er een aantal waterplantvrije zones is waar na het maaien zonder problemen gevaren kan worden. De plekken die gemaaid zijn zullen zoveel mogelijk aangegeven worden in de app, samen met de betonning die de waterplantvrije zone aangeeft.

Update app en website

Ook het komende seizoen kunnen de app en website Waterplantmelder gebruikt worden om meldingen van overlast door te geven. De app en website ondergaan momenteel een update die meer gebruiksgemak en nieuwe functionaliteiten biedt. De update zal naar verwachting begin mei afgerond zijn. De Waterplantmelder- app is gratis beschikbaar in de Google Play Store en in de Apple App Store.

Zie voor meer informatie ook de website: Waterplantmelder.nl.

 

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter