Aanpassing Binnenvaartwet maakt slepen door recreatievaart weer toegestaan

http://slepen-boten-CvO
07 juni 2019  Laatste update: 15 maart 2023

Recreatieschepen mogen voortaan weer zonder bezit van een Certificaat van Onderzoek (CvO) andere boten slepen. Daarvoor was een officiële aanpassingen van de Binnenvaartwet uit 2008 nodig. Dat meldt het Watersportverbond, dat zich sterk heeft gemaakt voor de aanpassing. Sinds eind april is voor het slepen van een andere boot door recreatieschippers niet langer een CvO vereist.

Binnenvaartwet

Door een starre formulering van Artikel 1 van de Binnenvaartwet uit 2008, waren de wettelijke regels voor sleepboten van toepassing op alle schepen, dus ook op pleziervaartuigen met een bijbootje aan de sleeplijn. De regels hadden ook veel impact op bijvoorbeeld Scouting-clubs en organisatoren van zeilwedstrijden.

CvO-plicht

In 2016 kondigde het ministerie zelfs aan actief te gaan controleren op de Certificaat van Onderzoek (CvO) plicht betreffende sleepboten. Voor dit certificaat is onder andere een keuring op de wal nodig. Eind april 2019 is de wijziging van het Binnenvaartbesluit officieel gepubliceerd. Het Watersportverbond laat in een reactie weten blij te zijn dat het artikel is aangepast.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter