European Inventor Award voor uitvinder Finsulate

http://rik-breur-award-finsulate-antifouling
24 juni 2019  Laatste update: 20 maart 2023

De Nederlander Rik Breur, uitvinder van de aangroeiwerende folie Finsulate, heeft een European Inventor Award gewonnen. Breur kreeg de onderscheiding in de categorie Midden- en Kleinbedrijf (MKB), op een ceremonie die werd georganiseerd door het Europees Octrooibureau (EPO).

Finsulate

De Finsulate-folie is een alternatief voor biocidehoudende antifouling, en daarmee minder milieubelastend. De folie voor onder de waterlijn is voorzien van microvezels, die aangroei voorkomen. De uitvinder is voor zijn oplossing geïnspireerd door de natuur: tijdens het duiken viel het Breur op dat er aan de ruwe huid van zee-egels geen beestjes bleven kleven. Terwijl dat bij gladde oppervlakten onder water wel het geval is.

Erkenning

“Het is een hele mooie erkenning,” zegt Rik Breur over het winnen van de belangrijkste Europese uitvindersprijs van het jaar tegen de NOS. In 2018 sleepte Finsulate ook al een HISWA-Award in de wacht.

Met het milieuvriendelijke stickerfolie kan de scheepvaart in zijn geheel zo’n 5 tot 10 miljard euro besparen en 15 miljoen ton aan CO2-uitstoot voorkomen, zegt Breur. Volgens hem komt er wereldwijd per jaar zo’n 50.000 ton aan schadelijke chemicaliën in zee door gebruik van de koper- en biocidehoudende antifoulingverf. “Uitvindingen bedenken is leuk, maar het milieuaspect is voor mij het allerbelangrijkst. Ik denk dat ik een technologie heb bedacht die veel vervuiling kan tegengaan,” zegt hij.

Op de website Varen doe je Samen! is een helpdesk met veel informatie over alternatieven voor schadelijke antifouling, waaronder Finsulate, te vinden.

© foto boven: EPO

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter