Maaiseizoen waterplanten van start gegaan

http://maaiseizoen-waterplanten-2019-gastvrije-randmeren
14 juni 2019  Laatste update: 20 maart 2023

Het maaiseizoen voor de waterplanten is maandag 3 juni 2019 van start gegaan. Dat laat de coöperatie Gastvrije Randmeren weten. Zowel bij de snelvaarbaan op het Gooimeer als op het Eemmeer zijn de eerste waterplanten gemaaid en afgevoerd.

Vaarseizoen

Met een vroege maaistart en met voor het eerst met 2x maaien op een aantal locaties op Gooi- en Eemmeer en Wolderwijd zet Gastvrije Randmeren stevig in op verlenging van het vaarseizoen.

Groei waterplanten

De goede waterkwaliteit en het heldere water van de randmeren zorgen voor een uitbundige groei van waterplanten. Zwemmen, roeien, zeilen of kanovaren gaat niet meer waar een dicht veld fonteinkruid ligt. Daarom spant de gebiedscoöperatie zich in om deze waterplanten te maaien en zoekt de coöperatie voor meer structurele oplossingen samenwerking met provincies, Rijkswaterstaat en de watersportsector. Behalve met budget dat de gemeenten jaarlijks bijeen leggen voor het maaien in de randmeren is er door belanghebbenden voor de komende jaren extra budget ingelegd om een grotere inspanning te kunnen leveren.

Maaiboten

In opdracht van Gastvrije Randmeren coördineert de Stichting Maaien Waterplanten het maaien op de Randmeren. Lokale vissers bouwen daarvoor in het zomerseizoen hun vissersboot om tot maaiboot. Door gemaaide delen aan te laten sluiten aan diepere gebieden worden op het Gooimeer, Eemmeer, Wolderwijd en Veluwemeer vaargebieden gerealiseerd waar min of meer waterplantvrij gevaren kan worden. Op het Veluwemeer hoefde vorig jaar maar een kleine oppervlakte gemaaid te worden. Het lijkt erop dat daar de laag groeiende kranswieren het fonteinkruid naar dieper water verdringen waardoor deze niet meer aan de oppervlakte komen.

(Bron en foto boven: Gastvrije Randmeren)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter