Project ‘Ervaar de Romeinse Limes’ versterkt de beleving van de Romeinse Oude Rijn in Zuid-Holland

19 juli 2019  Laatste update: 15 maart 2023

Waterrecreatie Nederland werkt samen met Bureau Bolwerk en Hazenberg Archeologie aan het versterken van de beleving van de Romeinse Rijn. In het project ‘Ervaar de Romeinse Limes’ worden kenmerkende elementen als waterrecreatie, gastvrijheidseconomie en de Romeinse archeologie met de route verbonden. De Oude Rijn is onderdeel van de het BRTN, het landelijke basisrecreatietoervaartnetwerk. Daarnaast is de Oude Rijn onderdeel van het sloepennetwerk.

De Oude Rijn vormde vroeger tevens de grens van het Romeinse rijk. Om de grensstreek te verdedigen werden langs de Rijn forten gebouwd om militaire legioenen te huisvesten. De Rijn was niet alleen militair als grens van strategisch belang, ook was de Rijn een belangrijke verbinding tussen het Duitse Rijnland en Brittannië. De grens die van Katwijk aan Zee tot aan Nijmegen naar Xanten loopt wordt aangeduid met Limes (grens in het Latijn). Het project bouwt voort op een aantal Limes gerelateerde arrangementen die vorig jaar zijn gelanceerd. Het project wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, Regio Holland Rijnland, Alphen aan den Rijn en Bodegraven-Reeuwijk.

De Romeinse Limes

Het project Ervaar de Romeinse Rijn verbindt de drie kenmerkende elementen van de Limes route in Zuid-Holland, namelijk: waterrecreatie, gastvrijheidseconomie en de Romeinse archeologie langs de Oude Rijn. Door middel van deze verbinding worden het unieke verhaal en kenmerken van dit deel van de Limes route beleefbaar voor inwoners, bedrijven, recreanten en toeristen. Denk hierbij aan het belang van de Oude Rijn als grens van het Romeinse Rijk en cruciale militaire verbinding, waterwerken en natuurlijk de Zwammerdam-schepen en scheepsbouw als lokale nijverheid. Hiermee wordt het Zuid-Hollandse deel van de Limes-route ook op kenmerkende wijze gepositioneerd in de Limes-route als geheel.

Project ‘Ervaar de Romeinse Limes’

Dit jaar wordt een analyse uitgevoerd met betrekking op mogelijke aanleg- en steigerplaatsen, pleisterplaatsen, Romeins aanbod en overstappunten/verhuurpunten langs het water. Ook wordt gekeken naar het versterken van de beeldkwaliteit van routemarkering en bebording daarop onder andere route- en gebiedsinformatie. Daarnaast worden de arrangementen van vorig jaar geborgd en voortgezet en nieuwe arrangementen ontwikkeld door middel van werksessies in de regio. In samenwerking met de projectorganisatie voor de Oude Hollandse Waterlinie wordt concreet gekeken naar de aanleg van een passantensteiger in Zwammerdam.

Eind dit jaar worden de resultaten samengebracht in een strategisch haalbaarheidsplan. Gedurende het project wordt gekeken naar wat nodig is om de komende jaren de Oude Rijn verder te ontwikkelen tot beleefbare Romeinse Rijn. Hierbij wordt ook gekeken naar de verbinding met de Limes wandel- en fietsroute en andere gerelateerde land en wateractiviteiten in de omgeving.

Meer weten? Zie ook de projectpagina ‘Ervaar de Romeinse Limes’ of neem contact met ons op.

Visualisatie Limes boven: © Bureau Bolwerk – Marinke Goosen

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter