Pilot snelvaren Burgumer Mar voorlopig stopgezet

http://Boeien-snelvaargebied-burgumer-mar-pilot-snelvaren
13 augustus 2019  Laatste update: 15 maart 2023

De pilot rond snelvaren op de Burgumer Mar is stopgezet. Snelvaren op die plek is in 2019 niet meer toegestaan, zo heeft de rechtbank begin augustus besloten. Ruim een week daarvoor legde de provincie de proef al stil op last van de rechter. Aanleiding hiervoor is een beroep dat is ingediend tegen de pilot snelvaren in dit gebied. Met deze uitspraak blijven de gele boeien die het gebied markeren dit jaar aan de wal.

“Dat het snelvaren dit jaar niet meer mogelijk is, is vooral vervelend voor de mensen die hier om gevraagd hebben en er juist in de vakantie gebruik van wilden maken. Het is voor ons ook teleurstellend. We gaan nu kijken hoe we het volgend jaar alsnog mogelijk kunnen maken’’, aldus gedeputeerde Avine Fokkens.

Beroep

Natuur- en landschapsvereniging de Wâlden, de Marren diende een beroep in tegen de pilot snelvaren, inclusief een verzoek om een voorlopige voorziening te treffen. De rechter oordeelde daarop dat het snelvaren voorlopig niet meer toegestaan is. De mogelijke verstoring van de natuur is mede aanleiding geweest om te komen tot deze uitspraak.

Vervolg 2020

De uitspraak geeft nog geen duidelijkheid over het experiment in 2020. De verwachting is dat de rechter hier na de zomer uitspraak over doet. Afhankelijk van deze uitspraak kijkt de provincie hoe de proef in 2020 een goed vervolg kan krijgen.

Begin juni heeft de provincie een deel van de Burgumer Mar aangewezen als snelvaargebied om een proef te kunnen doen. De opzet was om gedurende twee jaar het snelvaren van 15 juni tot en met 15 september toe te staan. Op die manier wilde de provincie onderzoeken wat effect het is op de omgeving en de natuur.

Vorig artikel Volgend artikel