Sneekweek toneel voor presentatie eerste 3D-geprinte sloep: SLO3P

http://slo3p-3d-print-sneek-web
15 augustus 2019  Laatste update: 20 maart 2023

Tijdens de 84e Sneekweek, begin augustus, is de eerste 3D geprinte sloep van gerecycled kunststof in Nederland gepresenteerd; de SLO3P. De boot is ontwikkeld door 10XL, gespecialiseerd in groot formaat 3D printen met gerecyclede kunststof, dat eerder al een surfboard en een optimist wisten te printen. De duurzame sloep is elektrisch aangedreven en volledig circulair.

Wereldprimeur

“Met onze SLO3P doorbreken we het traditionele lineaire bouwproces in de scheepsbouw. Een wereldprimeur in deze vorm en omvang. We werken volledig circulair: na gebruik nemen we de sloep weer in, shredderen we het materiaal en printen we er weer een nieuw product mee” aldus Gerbert Smits, oprichter en directeur van 10XL.

De SLO3P heeft een lengte van 6 meter, is volledig uit één stuk geprint en wordt elektrisch aangedreven door een elektrische installatie verzorgd door De Stille Boot uit Heeg. Uniek is dat er gebruik gemaakt wordt van ‘cradle to cradle‘ materialen; 100% herbruikbare materialen in tegenstelling tot de traditionele materialen uit de jachtbouw, zoals epoxy en polyester.

Duurzame ontwikkelingen in Friesland

Met de presentatie van de SLO3P in Sneek neemt 10XL een voorschot op de toekomstige productielocatie in Friesland. Gerbert Smits: “Een belangrijke reden om hier naar Friesland te komen, is het Nationaal Testcentrum Circulair Plastic (NTCP) dat momenteel in Heerenveen wordt verwezenlijkt. Voor 10XL is de nabijheid van dit testcentrum essentieel.”

Samenwerking in circulariteit

De provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân en afvalbedrijf Omrin zijn positief over het initiatief van 10XL om van gerecycled kunststof uit Fries huishoudelijk afval een nieuw product te maken in de vorm van deze 3D geprinte elektrische sloep. Een goed voorbeeld van innovatie en samenwerking in circulariteit met daarbij ook het Nationaal Testcentrum Circulair Plastic (NTCP) vanuit Heerenveen en De Stille Boot uit Heeg.

“Fryslân gaat voor circulair, voor een toekomst zonder afval”, zegt gedeputeerde Sander de Rouwe. “Mooi dat de volgende SLO3P geprint wordt met plastic afval uit onze provincie.” Fryslân heeft als ambitie om in 2025 in de top-3 van meest circulaire regio’s te staan. “Als overheid kunnen we dat niet alleen, dat doen we samen met ondernemers en het onderwijs”, zegt De Rouwe. “Deze sloep is een mooi voorbeeld waarbij afval geen afval is, maar juist een grondstof.”

© Bron en foto: Omrin en 10XL

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter