Kijktip: Achter de Dijken – Eeuwenoude sporen van de Romeinse Limes

http://achter-de-dijken-limes-romeinen
26 september 2019  Laatste update: 15 maart 2023

In het televisieprogramma Achter de Dijken (KRO-NCRV) gaat presentator Leo Blokhuis op zoek naar de ‘vrijheidsgeschiedenis’ van wat nu Nederland is. In de uitzending van 19 september 2019 gaat Blokhuis terug naar de tijd van de Ridders en de Romeinen, op zoek naar de geschiedenis van de Limes en de rol die water speelde bij in de ontstaansgeschiedenis van Nederland.

Machtig verhaal van de Limes

Blokhuis: “Het blijft een machtig verhaal. De Romeinen, die een grens door het huidige Nederland trekken, goed bewaakt, met wachttorens en goedgetrainde soldaten.’ Blokhuis speurt met archeologen naar de sporen van de strijd, onder de grond en in de rivieren: ‘wie zijn hand steekt in de Rijn, steekt zijn hand in de geschiedenis”.

Friese Vrijheid

In de uitzending komt ook de geschiedenis van Friesland aan bod. In de Middeleeuwen liep Friesland grofweg van Zeeland tot Denemarken en was een machtig land, waar men lang een vrije samenleving kende. Iedere terp was eigen baas.

De graven van Holland aan de andere kant van de Zuiderzee bedreigen deze Friese Vrijheid, net als onderlinge Friese twisten. Ook een opstandig gebied als Gelderland laat zich niet onberoerd. Blokhuis reist naar kastelen en kloosters, vaart over de ooit fanatiek ontwaterde Friese meren en blikt terug op de nederzettingen langs de Oude Rijn.

Terugkijken

Het tweede seizoen van ‘Achter de Dijken’ is op donderdag 11 september van start gegaan. De afleveringen zijn iedere donderdag op televisie te zien. De reeds uitgezonden afleveringen zijn via de website van KRO-NCRV of NPO Start terug te kijken. Een aanrader!

Lees ook: Project ‘Ervaar de Romeinse Limes’ versterkt de beleving van de Romeinse Oude Rijn in Zuid-Holland

(Foto boven: © KRO-NCRV, screenshot aflevering 2: Eeuwenoude sporen)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter