Ruim 15.000 Nederlandse 'opruimers' tijdens World Cleanup Day

http://world-cleanup-day-2019.jpg
19 september 2019  Laatste update: 20 maart 2023

Op zaterdag 21 september was het weer zover: World Cleanup Day. Net als vorig jaar georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. Tijdens deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar werd er in ruim 160 landen een grote schoonmaakbeurt aan de planeet geven.

Zwerfvuil

Het doel van de World Cleanup Day was het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil. En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu belandt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. En dat is gelukt: in Nederland deden meer dan 15.000 mensen mee op 21 september. In totaal werden er bijna 78.000 afvalitems zijn op World Cleanup Day geregistreerd in de Litterati-app in Nederland.

88 miljoen kilo afval

Op World Cleanup Day 2018 hebben de 18 miljoen vrijwilligers in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii een gigantische hoeveelheid afval uit het milieu gehaald: naar schatting 88 miljoen kilo. Een ongekend succes. Alleen al in Indonesië deden zo’n 7 miljoen mensen mee. De (plastic)vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda. En dat is helaas nodig: de plasticproductie neemt nog jaar op jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in rivieren en zeeën.

Extra aandacht rivieren

Omdat de rivieren zulke belangrijke toevoeraders zijn van plasticafval naar zee, was er dit jaar op World Cleanup Day bijzondere aandacht voor zwerfvuil in de rivieren. Daarom organiseerde Plastic Soup Foundation een landelijk evenement aan de Waal in de gemeente Zaltbommel.Vanaf de Waalkade ter hoogte van Grand Café De Verdraagzaamheid starten en eindigen diverse opruimacties. Ook presenteerden diverse bedrijven zich hier tussen 12:00 en 15:00 uur met hun innovatieve opvangsystemen voor plastic in rivierwater.

Meer lezen of meedoen, lees verder op Worldcleanupday.nl.

(© Visual boven: https://www.worldcleanupday.nl/)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter