Wetenschappers UvA: 'Omarm het fonteinkruid'

http://project-waterplantmelder-foto-gastvrije-randmeren-maaien-fonteinkruid-700-350
13 november 2019  Laatste update: 20 maart 2023

In de najaarseditie van ‘IJsselmeerberichten’ pleiten dr. Harm van der Geest en dr. Arie Vonk, beiden als bentisch ecoloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, voor een andere benadering van fonteinkruid. “Er wordt over het fonteinkruid gepraat als over een groot onheil dat zo snel mogelijk uitgeroeid moet worden”. Toch heeft de waterplant ook een belangrijke ecologische functie, zo bepleiten de twee.

Ecosysteem

De twee onderzoekers, specialisten op het gebied van de waterbodem, bestuderen het fonteinkruid vanuit het onderzoeksschip RV Dreissena in Edam. Fonteinkruid is juist nuttig voor het ecosysteem in het Markermeer, zo betogen ze: “We kijken hoeveel soorten dieren van die planten leven. Welke dat zijn. Wat ze eten. En door wie ze vervolgens zelf weer gegeten worden. Dat zijn tientallen verschillende soorten – en ook nog in grote dichtheden. Dat brengen we heel nauwkeurig in kaart.”

’Omarm fonteinkruid’

Over de huidige aanpak van het waterplantenvraagstuk hebben de onderzoekers hun bedenkingen. “Het is vechten tegen de natuur” aldus Van der Geest. “Ik denk dat dat een kansloze missie is, ook uit economisch perspectief. Ik heb ooit tegen een wethouder van Hoorn gezegd: ‘Omarm die waterplanten. Ontwikkel er een economie omheen, zoals ze dat in de Everglades in Florida doen.’ Dat draait daar helemaal om die waterplanten. In die moerassen worden kano’s verhuurd en glasbodemboten. Maak er een positief verhaal van. Ga eens naar de havens van Hoorn, Edam en Volendam – daar heeft iedereen het erover hoe erg het is. Dat brengt een negatieve stemming om dat hele gebied. Het toerisme en de middenstand lijden eronder.”

Vonk voegt eraan toe dat niet alleen naar de overlast, maar ook naar de waarde voor het ecosysteem gekeken moet worden. “Ontwikkel economische activiteiten eromheen, maar zorg natuurlijk wel dat de havens bereikbaar blijken, want ook de watersport hoort erbij.”

Kranswier

Gevraagd naar hun mening over ‘kranswier’ als bodembedekkende oplossing voor de sterke groei van fonteinkruid zijn de onderzoekers stellig: “Nee, het kranswier groeit gewoon naast het fonteinkruid en verdringt niets. Het enige voordeel van de kranswieren is dat deze op de bodem blijven en minder overlast geven aan de scheepvaart.”

Lees het hele interview met Van der Geest en Vonk in IJsselmeerberichten 2, 2019. Op 6 december 2019 vindt de bestuurlijke conferentie ‘Naar een gezamenlijke agenda voor waterplanten’ plaats.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter