Nieuw onderzoek: loodverlies sportvisserij aanzienlijk lager dan geraamd

http://lood%20vissen%20sportvisserij%20nieuw%20onderzoek
29 januari 2020  Laatste update: 20 maart 2023

Het loodverlies in de sportvisserij blijkt fors lager te liggen dan eerder werd ingeschat. Uit cijfers van Wageningen Marine Research blijkt dat sportvissers naar schatting jaarlijks 30 ton lood verliezen. Dat is aanzienlijk minder dan de 524 ton loodverlies die de hengelsport in 2013 werd toegedicht.

Wageningen Marine Research

Nieuw onderzoek van Wageningen Marine Research in de periode van februari 2018 tot maart 2019 laat zien dat sportvissers naar schatting 30 ton lood hebben verloren (7,3 ton op zoet water en 22,9 ton op zout water). In 2013 lagen deze ramingen nog op 54 ton voor de zoete en 470 ton per jaar voor de zoute wateren.

Toentertijd werd onderzoek gedaan onder met name fanatieke sportvissers, de nieuwe cijfers betreffen echter een veel omvangrijkere groep sportvissers. Die geven een veel representatiever beeld van het daadwerkelijke loodverlies in de Nederlandse sportvisserij en liggen daarmee veel dichter bij de uitkomsten van een onderzoek uit 1996.

Green Deal Sportvisserij Loodvrij

Sportvisserij Nederland werkt samen met de Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten en Dibevo in de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Doel is om het loodgebruik in de sportvisserij in 2021 met 30% te reduceren en de hengelsport in 2027 volledig loodvrij te maken. Sportvisserij Nederland startte hiervoor eerder al een voorlichtingscampagne rond alternatieven voor lood.

Sportvisserij Nederland zegt op de eigen website daarom blij te zijn dat de daadwerkelijke belasting van lood vanuit de sportvisserij een stuk lager blijkt te zijn dan tot op heden werd aangenomen. Met de nieuwe cijfers als representatieve 0-meting voert Wageningen Marine Research in 2020-2021 een vergelijkbaar onderzoek uit. De resultaten hiervan dienen als input voor de evaluatie van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij in 2021.

Lees meer over dit onderwerp en de ontwikkelingen in Europa op de website van Sportvisserij Nederland.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter