Gedragscode ‘Welzijn vis’ voor verantwoord sportvissen opgesteld

http://jonge-sportvissers-gedragscode-sportvisserij
23 april 2020  Laatste update: 31 maart 2023

Sportvisserij Nederland heeft de gedragscode ‘Welzijn  vis’ opgesteld, gebaseerd op de ‘Code of practice for recreational fisheries’ van de EIFAC/FAO. Hierin wordt verantwoord sportvissen aangemoedigd en staan de tien belangrijkste gedragsregels voor de hengelsport. De gedragscode is opgenomen in de VISplanner app, zodat deze ook aan de waterkant altijd bij de hand is.

Dierenwelzijn

‘De groeiende overtuiging is dat dieren een intrinsieke waarde hebben en pas op de tweede plaats van nut kúnnen zijn voor de mens. Deze visie op natuur is ook van invloed op de sportvisserij. Als actieve natuurdeelnemers dragen sportvissers daarom extra verantwoordelijkheid voor een zorgvuldige omgang met vis’, zo laat Sportvisserij Nederland weten.

Die verantwoordelijkheid néémt de hengelsport ook. Zo wordt op diverse manieren op het juiste gedrag van de individuele sportvisser gestuurd, met zorg voor vissenwelzijn als doel. Sportvisserij Nederland verspreidt onder meer de brochure Verstandig Sportvissen en organiseert vislessen op basisscholen waarin kinderen verantwoord leren vissen.

Praktische gedragsregels

Ook de sportvisser – zowel in wedstrijdverband als recreatief – wordt met de richtlijnen in de Gedragscode welzijn vis geïnstrueerd om te allen tijden respectvol en met gezond verstand met natuur – en met vissen in het bijzonder – om te gaan. De tien richtlijnen uit de gedragscode zijn nu ook opgenomen in de VISplanner app.

Vorig artikel Volgend artikel