HISWA-RECRON: 20.000 banen in watersport en recreatie op de tocht

http://recreatie-waterrecreatie-watersport-haven-hiswa-recron
27 april 2020  Laatste update: 15 maart 2023

Branchevereniging HISWA-RECRON waarschuwt dat steeds meer bedrijven in de watersport en -recreatie in de knel komen, nu het kabinet besloten heeft de corona maatregelen te verlengen tot en met 20 mei. ‘Ondanks dat het gros open is, is er passende steun nodig. Pakweg 20.000 banen in de recreatiesector staan op de tocht’, zo stelt HISWA-RECRON.

Protocollen

Half april leverde HISWA-RECRON op verzoek van het kabinet negen openingsprotocollen in die zijn getoetst door maar liefst 130 ondernemers. “We zijn zeer teleurgesteld dat het kabinet hier nu niks mee doet. Onze Intelligente Weg Terug-protocollen laten zien dat we op veel locaties prima de anderhalvemeternorm kunnen handhaven”, zegt Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON. “Veel vakantieparken en jachthavens bieden meer oppervlakte per persoon dan in een gemiddelde woonwijk. Bovendien liggen ze in dunbevolkte natuurgebieden. Ook het varen met een eigen boot of huurboot kan prima worden geregeld”, stelt Dijks.

Verruiming openstelling

Ondanks dat er in enkele regio’s een lockdown geldt, is het grootste deel van de bedrijven gewoon open, maar met een zeer lage bezetting. HISWA-RECRON gaat in overleg met de 25 veiligheidsregio’s om de protocollen toe te lichten en de mogelijkheden te bekijken voor verruiming van openstelling. Vanwege het aanhoudende thuisblijfadvies en het ontbreken van buitenlandse gasten is de bezetting nu en ook de komende maand zo laag dat verruiming geen probleem moet vormen.

Banen op tocht

De schade voor de sector neemt toe door deze verlenging. De prognose voor de komende periode is één miljard euro schade. De maatregelen hebben immers ook effect op de maand juni. Daarmee staan bijna 20 duizend banen op de tocht.

Dijks: “We doen een dringend beroep op het Rijk om gehoor te geven aan ons verzoek om een Noodfonds in het leven te roepen. De TOGS-regeling dekt maar 1,2% van de schade en de NOW-regeling geldt niet voor seizoensbedrijven. Als de omzet met 22% daalt nemen de kosten maar met 9% af. Het effect op het bedrijfsresultaat is groot vanwege de hoge vaste jaarlasten die bedrijven in een paar maanden moeten verdienen.”

© Foto boven: HISWA-RECRON

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter