Update: Waterrecreatie in tijden van corona

http://factsheet-corona-maatregelen-header
24 april 2020  Laatste update: 15 maart 2023

Op 21 april 2020 heeft het kabinet tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat de geldende noodzakelijke maatregelen om het corona virus te bestrijden, verlengd worden tot en met 19 mei 2020. Wel mogen kinderen en jongeren buiten sporten onder bepaalde voorwaarden. Daarnaast heeft de overheid opgeroepen om protocollen voor een 1,5 meter economie voor te bereiden.

Wat betekenen de maatregelen voor waterrecreatie?

Vanaf 29 april 2020 mogen kinderen onder de 12 jaar georganiseerd en onder begeleiding buiten sporten. Ook jongeren van 13 t/m 18 jaar kunnen op deze wijze sporten. Zij moeten onderling wel 1,5 meter afstand houden. Voor beide groepen geldt dat er niet gesport mag worden in wedstrijdverband. Diverse partners van Waterrecreatie Nederland waaronder Watersportverbond en HISWA-RECRON zijn aan protocollen aan het ontwikkelen zodat kinderen en jongeren onder de gestelde voorwaarden kunnen watersporten.

Geen evenementen

Tijdens de persconferentie op 21 april 2020 is aangegeven het verbod op alle vergunninsgplichtige bijeenkomsten wordt verlengd tot 1 september 2020. Dit betekent dat SAIL Amsterdam in augustus 2020 niet doorgaat. Het evenement heeft aangegeven dat de eerstvolgende editie van SAIL zal plaatsvinden in 2025. HISWA te Water 2020 heeft aangegeven vooralsnog er van uit te gaan te kunnen doorgaan van 2 t/m 6 september 2020.

Voor de waterrecreant blijven verder de huidige maatregelen onverminderd van kracht. Er is geen algemeen verbod op varen afgekondigd door de overheid. Er zijn wel veel regionale verschillen, waar zelfs ook een vaarverbod kan gelden. Bijvoorbeeld op bepaalde dagen voor de Amsterdamse grachten. Zie het overzicht van gewijzigde bedieningsregimes op hoofdlijnen en www.vaarweginformatie.nl voor de meest actuele stand van zaken. Check ook de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s voor mogelijke specifieke regels op het gebied van waterrecreatie. Nadere richtlijnen voor diverse vormen van watersport en waterrecreatie staan onderaan dit artikel. Daarnaast is ook een gedragscode opgesteld door HISWA-RECRON, Gastvrije Randmeren en gemeente Wijdemeren.

Oproep protocollen voor 1,5-meter economie

Vanuit het kabinet is ook oproep gedaan aan alle sectoren om te komen met voorstellen voor protocollen voor een 1,5 meter economie. HISWA-RECRON heeft een protocol waterport- en recreatiebedrijven ingeleverd bij het landelijke crisisteam van VNO-NCW, MKB en EZK. Diverse watersportorganisaties waaronder Watersportverbond, Sportvisserij Nederland, KNRB en NOB ontwikkelen in samenwerking met NOC*NSF protocollen voor WVS. In de week voor 19 mei 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.

Zie voor meer informatie onderstaande infographic of de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie

Diverse regionale vaarwegbeheerders nemen maatregelen vanwege het virus. Actuele berichten staan op de berichtenpagina van www.vaarweginformatie.nl. Zie ook het Overzicht gewijzigde bedieningsregimes wegens coronavirus. Partners in ons bestuur en het Netwerk Waterrecreatie hebben allemaal hun eigen rol in deze bijzondere tijd. Via hun websites wordt veel informatie gegeven over de maatregelen die van invloed zijn op hun leden/doelgroepen. Onderstaand een overzicht met een aantal relevante links met meer informatie:

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter