Update mei: Waterrecreatie in tijden van corona

http://factsheet-corona-mei-2020-stap2-header.jpg
08 mei 2020  Laatste update: 15 maart 2023

Op 6 mei 2020 heeft het kabinet in een persconferentie bekend gemaakt dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus verder versoepeld worden. In eerste instantie vanaf 11 mei, als het virus onder controle blijft volgen er per 1 juni verdere versoepelingen. In onderstaande infographic staan alle geplande data beschreven.
Wat betekent dit voor waterrecreatie?

Basisadviezen die blijven gelden zijn:

 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
 • Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten.

Stap voor stap

Vanaf 11 mei worden de maatregelen stap voor stap versoepeld. Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt.

Vanaf 11 mei

Vanaf 11 mei verandert de oproep ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ in ‘vermijd drukte’. Dat betekent ook dat groepsvorming – wat wil zeggen ‘meer dan 2 personen’- alleen is toegestaan als er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Die regel geldt ook op een boot. Voor gezinsleden geldt hierop een uitzondering.

Watersporten

Ook veranderen de regels voor het sporten vanaf 11 mei. Op de website van het Watersportverbond is een compleet overzicht te vinden. Iedereen mag buiten sporten, bewegen en activiteiten volgen (inclusief lesgeven), mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Die afstand geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Wedstrijden, gezamenlijke kleedkamers en douches zijn verboden. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar geldt nog steeds dat buiten sporten onder begeleiding gebeurt.

Vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni 2020 worden de regels verder versoepeld. In een nieuwe update op de website van de Rijksoverheid zijn alle veranderingen te zien. Hieronder een selectie:

 • Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.
 • In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Hier moet 1,5 meter afstand tot elkaar worden gehouden.
 • Restaurants en cafés mogen open vanaf 12.00 uur, onder voorwaarden:
  o maximaal 30 personen (exclusief personeel) en 1,5 meter afstand;
  o bezoekers moeten reserveren;
  o in een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Buiten sporten tot en met 18 jaar

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar kunnen vanaf 1 juni (georganiseerd en begeleid door sportverenigingen of professionals) buiten sporten zonder 1,5 meter afstand. Die versoepeling gold al voor kinderen tot en met 12 jaar. Sportwedstrijden blijven verboden.

Recreatieverblijven

De sanitaire voorzieningen van bijvoorbeeld jachthavens en recreatieverblijven mogen volgens de nieuwe regels vanaf 1 juli 2020 weer open. Tot die tijd is recreëren wel toegestaan, mits er gebruik wordt gemaakt van eigen sanitaire voorzieningen. Branchevereniging HISWA-RECRON laat weten teleurgesteld te zijn over deze regels en wil dat deze al vóór het Hemelvaartsweekeinde wordt versoepeld. Op sommige plekken zijn de toiletvoorzieningen inmiddels wel opengesteld.

Meer informatie

Diverse regionale vaarwegbeheerders nemen maatregelen vanwege het virus. Check ook de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s voor mogelijke specifieke regels op het gebied van waterrecreatie. Actuele berichten staan op de berichtenpagina van www.vaarweginformatie.nl. Zie ook het Overzicht gewijzigde bedieningsregimes wegens coronavirus. Partners in ons bestuur en het Netwerk Waterrecreatie hebben allemaal hun eigen rol in deze bijzondere tijd. Via hun websites wordt veel informatie gegeven over de maatregelen die van invloed zijn op hun leden/doelgroepen. Onderstaand een overzicht met een aantal relevante links met meer informatie:

 

 

Vorig artikel Volgend artikel