Verruiming bedieningstijden bruggen en sluizen

http://bediening-bruggen-sluizen-recreatie-corona-hillegom-rce
18 mei 2020  Laatste update: 15 maart 2023

Op veel plekken in Nederland zijn de bedieningstijden van bruggen en sluizen die eerder waren beperkt vanwege corona maatregelen weer verruimd. In sommige regio’s is de verruiming gelijk aan de zomerbediening. In andere regio’s gaat het om een gefaseerde verruiming.

Een groot deel van de verruimingen is ingegaan vanaf Hemelvaartsdag (21 mei 2020), een aantal al eerder op 18 mei 2020. In sommige regio’s geldt nog steeds een verlengde winterbediening. In de overzichtskaart gewijzigde bedieningsregimes wegens coronavirus zijn de aangepaste bedieningstijden van bruggen en sluizen te raadplegen.

Beperkte bediening wegens corona maatregelen

Sinds de start van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus werden bruggen en sluizen in diverse gebieden beperkt bediend. Op veel plekken werd het winterregime gehanteerd, om de beroepsvaart in ieder geval doorgang te geven en bij te dragen aan veiligheid en gezondheid. Nu de overheidsmaatregelen versoepeld worden, gaan vaarwegbeheerders de bruggen en sluizen op de meeste plekken weer volgens het zomerregime draaien. Op sommige plekken blijven er beperkingen.

Overzicht gewijzigde bedieningsregimes

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Fryslân, Utrecht en Overijssel hebben laten weten per 18 mei de bedieningstijden te verruimen. Dat geldt ook voor diverse waterschappen en gemeenten. De provincie Drenthe volgt per 29 mei. In onderstaande Overzichtskaart gewijzigde bedieningsregimes wegens coronavirus  zijn alle bekende gewijzigde bedieningsregimes opgenomen. Deze kaart wordt continu bijgewerkt.

https://db.waterrecreatienederland.nl/gewijzigde-bedieningsregimes-vanwege-coronavirus/

Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand

Overigens benadrukken alle partijen dat het ook op het water van belang is de maatregelen van het RIVM op te volgen. Dat betekent: houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Zorg voor een goede reisvoorbereiding: check voor vertrek de bedieningstijden van bruggen en sluizen op de route. Kijk voor actuele informatie voor specifieke sluizen en bruggen en stremmingen op de berichtenpagina van www.vaarweginformatie.nl.

En check de aanlegmogelijkheden onderweg en bij de eindbestemming als dit niet de eigen ligplaats is. Hou er rekening mee dat onderweg veel voorzieningen gesloten kunnen zijn. Bij de doorvaart van bruggen en het passeren van sluizen is het van belang om eventuele aanwijzingen van brug- en sluiswachters op te volgen.

(Foto boven door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0, Koppeling)

Vorig artikel Volgend artikel