Heropening gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen per 15 juni

http://sanitaire-voorzieningen-hiswa-recron-jachthaven-camping-corona
10 juni 2020  Laatste update: 15 maart 2023

In tegenstelling tot de eerdere planning mogen de toiletten en douches op campings al per 15 juni heropend worden. Eerder stond dat voor 1 juli op de planning. Dat heeft minister De Jonge bekend gemaakt middels een brief naar de Tweede Kamer.

Transmissie coronavirus

In de brief schrijft de minister onder andere het volgende: “Omdat de datum van 1 juli zich niet goed verhoudt tot het besluit om vanaf 15 juni toerisme onder voorwaarden weer toe te staan en de oproep om buiten de gereguleerde schoolvakanties op vakantie te gaan, heb ik hierover advies gevraagd aan het RIVM. Het advies geeft aan dat een hogere luchtvochtigheid in douches waarschijnlijk niet leidt tot een bevordering van de transmissie van het coronavirus waarmee het beleid om anderhalve meter afstand te houden afdoende is in gemeenschappelijke douche-, was-, en toiletvoorzieningen. Daarom besluit het kabinet dat vanaf 15 juni aanstaande alle gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen weer verantwoord geopend kunnen worden.”

Campings en vakantieparken

De nieuwe regels gelden in ieder geval voor campings en vakantieparken in Nederland. Brancheorganisatie HISWA-RECRON, die zich hard heeft gemaakt voor een vervroegde heropening, zegt ervan uit te gaan dat ook het sanitair in jachthavens weer gewoon geopend kan worden: “Op dit moment zijn de toiletgebouwen op jachthavens al geopend via de aangepaste noodverordeningen van de veiligheidsregio’s. HISWA-RECRON gaat er van uit dat zij net als campings de gebouwen open kunnen stellen.” aldus directeur Geert Dijks.

Vanaf 15 juni zijn toeristen uit de meeste Europese landen weer welkom in Nederland. Eerder werd ook bekend dat veel Nederlanders kiezen voor een vakantie in eigen land. Daarbij lijkt het drukker te worden op het water: de handel in nieuwe en tweedehands boten draait volop.

© foto boven: website HISWA-RECRON

Vorig artikel Volgend artikel