Maaien waterplanten IJmeer en Markermeer later van start

http://maaiseizoen-waterplanten-2019-gastvrije-randmeren
29 juni 2020  Laatste update: 20 maart 2023

Sinds half juni 2020 mag er in bepaalde watersportgebieden weer gemaaid worden om overlast van waterplanten als fonteinkruid te beperken. Kees Wiersema, voorzitter van Stichting maaien waterplanten IJmeer Markermeer (SMWIJM), heeft inmiddels opdracht gegeven voor het maaien van ruim 700 hectare waterplanten op het IJmeer en Markermeer. Echter, de overlast valt dit jaar mee, waardoor het maaien pas later zal starten. 

De maaiboten liggen klaar om uit te rukken, maar zijn nog niet operationeel omdat de groei van de waterplanten op dit moment niet extreem groot is. Watersporters kunnen daarom voorlopig gewoon blijven varen.
“Deze situatie is nieuw voor ons”, vertelt Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie. “Andere jaren was de groei veel intensiever en stonden we rond deze tijd te popelen om te beginnen. Het heeft geen zin om het maaibudget nu al te spenderen.” Zodra de explosieve groei zichtbaar is, gaat de maaiers meteen aan de slag. Watersporters ondervinden namelijk veel last van de waterplanten: de wildgroei van de planten bemoeilijkt het varen en zwemmen.

Bijdragen

Naast de jaarlijkse bijdragen van gemeentes Almere, Gooise Meren, Edam-Volendam, Waterland en Hoorn en de provincies Noord-Holland en Flevoland draagt gemeente Amsterdam dit jaar voor het eerst bij aan het maaien van de waterplanten. SMWIJM hoopt dat de groei in het aantal hectares wat gemaaid mag en kan worden, de komende jaren ook wordt doorgezet om de overlast te beperken en zo een mooie zomer op het water te kunnen garanderen.

710 hectare

Zodra het maaien start, zal dat gebeuren in de volgende gebieden: Hoorn 341 ha, Paard van Marken-Gouwzee 135 ha, Muiderzand/Almere Poort 50 ha, Pampus-eiland 45 ha, Durgerdam 13 ha, IJburg 20 h, Schardam 30 ha, Warder 25 ha, Edam 25 ha Volendam 36 ha en Gouwzee 15 ha. In totaal wordt er tweemaal maximaal 710 hectare gemaaid.

De Stichting maaien waterplanten IJmeer Markermeer (SMWIJM) is in 2019 opgericht door HISWA Vereniging en het Watersportverbond ter ondersteuning van de maaiwerkzaamheden op het Markermeer en IJMeer.Lees meer over de aanpak van waterplanten in het ‘Dossier Waterplanten‘.

© foto boven: Gastvrije Randmeren

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter