Nieuw recreatie- en watersporteiland Papeneiland in Langeraarse Plassen krijgt vorm

http://papeneiland-graafmachine.jpg
18 juni 2020  Laatste update: 15 maart 2023

In de Langeraarse Plassen wordt het nieuwe recreatie-eiland Papeneiland gemaakt met natuurlijke materialen. Bijzonder is dat het eiland er komt dankzij Jan van Tol en Peter van Eijk, twee ondernemende bewoners uit Langeraar.

Recreatie

Papeneiland wordt een openbaar recreatie- en watersporteiland voor dagrecreatie. Een gedeelte van het eiland is bestemd voor de waterscouting, waarbij er aan de oostkant van het eiland ligplaatsen te vinden zullen zijn voor de boten van de waterscouting. Aan de westkant is ruimte voor het aanleggen van zo’n vijf sloepen.

Papeneiland

“Er komt een grasveld, een zonnestrand en een deel voor de scouting”, vertelt Peter van Eijk in het Rijnland Magazine, editie mei 2020. “Verder komt er een zelfreinigend toilet dat altijd gratis toegankelijk is. Een tien meter hoge toren biedt uitzicht over de plassen en het door Rijnland nog aan te leggen natuureiland aan de andere kant van het Kerkpad. Het eiland is te bereiken via een brug, maar er komen ook aanlegplaatsen en het hele eiland wordt rolstoeltoegankelijk. Het eiland is vernoemd naar de papen – een soort monniken – die vroeger het Kerkpad hebben aangelegd om vanuit Korteraar over land naar de kerk in Langeraar te kunnen lopen.” Alles bij elkaar wordt het zo’n 1900 vierkante meter groot.

Werken aan waterkwaliteit

Dat het eiland er nu komt is niet toevallig, vertelt Marleen van der Dussen, omgevingsmanager bij Rijnland: “Nog niet alle Rijnlandse wateren voldoen aan de doelen die de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) stelt aan de waterkwaliteit. Daarom nemen we in de Langeraarse Plassen al sinds 2015 maatregelen. In de bewonerswerkgroep die we hierbij betrekken zitten vertegenwoordigers van de dorpsraad, de scouting, de zeilvereniging, de surfvereniging, de telers van de Paradijsweg en de Vereniging van Eigenaren van de Langeraarse Plassen (VELP). Jan en Peter zitten vanuit VELP in de werkgroep, omdat ze percelen in de plas bezitten.”

1900 vierkante meter

Alles bij elkaar wordt het zo’n 1900 vierkante meter groot. Naar verwachting gaat het Papeneiland in de zomer van 2020 open voor het publiek. Meer lezen kan op de projectwebsite Papeneiland-Langeraar en het interview in Rijnland Magazine.

Bron en foto: Rijnland Magazine

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter