Kijktip: Denkend aan Holland vaart over de Vecht en Turfroute

http://denkendaanholland
03 augustus 2020  Laatste update: 15 maart 2023

Vanaf maandag 3 augustus 2020 gaat Denkend aan Holland weer van start. In het zomerprogramma van Omroep Max ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden Nederland vanaf het water. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen maken Janny en André een tocht over de Vecht en de Loosdrechtse Plassen.

Aflevering 1: De Vecht

In de eerste tocht van het nieuwe seizoen maken Janny en André een tocht over de rivier de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. Ze varen langs indrukwekkende buitenplaatsen: grote prachtige huizen met enorme tuinen en veel land die welgestelde Amsterdammers vanaf de 17e eeuw lieten bouwen langs de Vecht om in de zomer de stank, de pest en de drukte in de stad te mijden. Deze stedelingen hadden niet alleen fantastische huizen op geweldige plekken, ze gebruikten ook heel bijzonder servies. Janny en André gaan in stijl lunchen en ontbijten en sluiten hun tocht af als gast van de Polo Club. Verder is er vanzelfsprekend ook deze tocht weer aandacht voor de prachtige natuur.

Aflevering 2: De Turfroute

In de tweede aflevering vaart men een stukje van de Turfroute, een netwerk van vaarwegen dat vanaf de 16e eeuw in Friesland, Drenthe en Overijssel werd aangelegd om de turf die gewonnen werd af te voeren. Janny en André varen door de Friese Wouden; een streek in Oost-Friesland waar de tijd soms lijkt stil te zijn gezet. Ze moeten de handen uit de mouwen steken, want er zijn heel wat sluizen en bruggetjes en sommige moeten ze zelf bedienen. Tot slot gaan ze zeilen met de commissaris van de Koning.

Lees meer op de website van Omroep Max.

© Foto boven: André en Janny | Roland J. Reinders / Beeldbank MAX

Vorig artikel Volgend artikel