Mooie zomer beperkt omzetverlies waterrecreatiesector

http://omzetverlies-sector-waterrecreatie-corona-koudum-friesland
27 augustus 2020  Laatste update: 15 maart 2023

De watersport- en recreatiesector heeft zich redelijk hersteld van het slechte voorseizoen. Het omzetverlies in de gehele sector (water- en landrecreatie) kwam uit op 18 procent. Dat is lager dan aanvankelijk voorspeld was. Dat meldt brancheorganisatie HISWA-RECRON.

Voorseizoen

De totale schade van maart tot met september 2020 is 700 miljoen euro. Daarvan komt 16% voor rekening van de watersportsector en 84% voor de verblijfsrecreatie- en buitensportsector. Het grootste deel – 80%-  van deze schade is geleden in het voorseizoen van maart tot en met juni. Toen na 15 juni de gemeenschappelijk sanitaire voorzieningen weer open mochten, kwamen alsnog veel boekingen binnen. De mooie zomer en de groei van het aantal boekingen van Nederlanders in eigen land, maakte het ontbreken van buitenlandse gasten voor een deel weer goed. Watersportondernemers hebben ook geprofiteerd van de situatie: veel meer Nederlanders bleven in eigen land en huurden of kochten een boot.

Vouchers

Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON benadrukt wel dat het beeld nog niet compleet is: “Er staat voor ruim 400 miljoen euro uit aan vouchers die in 2021 worden verzilverd. Bij veel bedrijven zal dit ten koste gaan van de normale boekingen in dat jaar want vol is immers vol. Daarnaast is de verwachting dat met name de bedrijven die zich richten op grotere groepen, zoals groepsaccommodaties, de zeilende chartervloot en de buitensportbedrijven nog lang de nasleep merken van het coronabeleid.”

Jachtbouw

De jachtbouw teert nu nog op orders van klanten die vorig jaar een bouwopdracht verstrekten voor een jacht. De mogelijkheden voor het acquireren van nieuwe klanten op botenshows en eigen huisshows zijn grotendeels vervallen. De orderportefeuille droogt daardoor op en een omzetdip is te verwachten. Dat gaat dan meteen om hoge bedragen, aldus HISWA-RECRON.

Dijks roept de Rijksoverheid op om alsnog de belofte waar te maken om de NOW-regeling aan te passen aan het seizoenskarakter van de sector. Het gebruik van de regelingen ligt aanzienlijk lager dan gemiddeld omdat ze niet passend zijn. Voor de zeer zwaar getroffen sectoren zoals de groepenmarkt en voor de uitgestelde schade zoals bij jachtbouwers moet een extra vangnet komen in fase 3 van de steunmaatregelen.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter