Nieuwe oever Gouwe wekt duurzame energie op

http://duurzame-oevers-oeververvanging-gouwe
25 augustus 2020  Laatste update: 15 maart 2023

De provincie Zuid-Holland werkt al geruime tijd aan de oeververvanging van de Gouwe. De nieuwe oevers aan de westkant zijn nu voorzien van een innovatieve oplossing om energie voor warmtepompen op te wekken.

Uitdaging

Bij de werkzaamheden liep de provincie tegen een uitdaging aan. Rob Weeda, beleidsadviseur vaarwegen, vertelt: “De Provincie Zuid-Holland heeft als algemene doelstelling dat we in 2050 CO2- en energieneutraal willen zijn. In 2025 willen we al 25 procent van CO2-uitstoot verminderd hebben. Het aanbrengen van stalen oevers levert een heleboel CO2-uitstoot op. Je maakt stalen damwanden en gebruikt dieselmotoren. Dat willen we allemaal compenseren en dat kunnen we doen met de innovatie die gebruikt is bij de Gouwe”.

Buizen op damwanden

De provincie riep de hulp van het bedrijfsleven in bij de zoektocht naar een duurzame oplossing. Marthijn de Goeij, specialist Energietransitie bij Vialis legt uit wat er gedaan is: “De echte innovatie kun je helaas niet zien. Onder de kademuur zitten de damwandplanken en aan die planken hebben we buizen bevestigd. Die zijn samen met de damwandplanken de grond in zijn getrild. Uiteindelijk vormen die buizen samen één grote lus waar water doorheen gaat. Dat water wordt gebruikt in warmtepompen en daarmee kun je met een warmtewisselaar met weinig energie een huis verwarmen en koelen”.

In onderstaande video vertellen betrokkenen meer over de pilot waarin de oevers van de Gouwe duurzame energie opwekken:

Oeververvanging Gouwe

De provincie Zuid-Holland vervangt de oevers van de Gouwe aan de westkant in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Waddinxveen. De nieuwe oeverconstructie zorgt voor een betrouwbare en veilige vaarweg. De komende honderd jaar is er dan geen groot onderhoud meer nodig. Naar verwachting worden de werkzaamheden in 2021 afgerond. Lees meer over de werkzaamheden aan de Gouwe op de website van de Provincie Zuid-Holland.

(© foto boven: Provincie Zuid-Holland)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter