Snellere meetmethoden voor kwaliteit zwemwater

http://kwaliteit-zwemwater-meten.jpg
26 augustus 2020  Laatste update: 20 maart 2023

Waterschap Brabantse Delta onderzoekt samen met een aantal partners nieuwe meetmethoden om de kwaliteit van het zwemwater en buitenwater te testen. Dat doen ze bijvoorbeeld in de singels in Breda. Deze nieuwe meetmethoden moeten ervoor zorgen dat onderzoek naar de waterkwaliteit sneller en nog nauwkeuriger wordt uitgevoerd.

Snellere technologie

Om veilig te kunnen zwemmen en recreëren rondom water, is informatie over de waterkwaliteit erg belangrijk. De huidige meetmethodieken zijn traag. Daarom onderzoekt het waterschap betere en snellere meetmethodieken. Als er sneller resultaten van een watermonster beschikbaar zijn, kunnen gemeenten en omgevingsdiensten ook sneller besluiten nemen over de veiligheid van het water. De partijen testen de nieuwe methodieken op meerdere locaties in Nederland en checken de uitslagen ook in het laboratorium.

Meten in Breda

Bij de Koning Willem Alexanderbrug in Breda ligt een ponton in het water met een zeecontainer waarin de meetapparatuur staat. Elke 3 uur wordt daar een monster genomen en in de container automatisch geanalyseerd. Daarnaast worden er tweemaal per week metingen gedaan op zes meetpunten in de Bredase Singel.

Meer informatie

Waterschap Brabantse Delta werkt in dit project samen met andere waterschappen, onderzoeksbureaus en andere overheden. Meer informatie over deze samenwerking en het project is te vinden op de website van KWR.

(Bron: Waterschap Brabantse Delta)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter